Ξαφνικά πάγωσε η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη συνήθως ήσυχη και ήρεμη πόλη του Στρασβούργου.

Όλα ξεκίνησαν στις 20.00 το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) στο ιστορικό κέντρο της πόλης από ένα ρεστοράν επί της «μακράς οδού» που ενώνει τον σιδηροδρομικό σταθμό με τον αστικό ιστό. Είναι ένας δρόμος εμπορικός που θα θύμιζε την οδό Αιόλου στην Αθήνα, με μικρά εμπορικά καταστήματα δεξιά και αριστερά, πολλά καφενεία και μικρά μπιστρό, όπου το πρωί συχνάζουν όλων των κατηγοριών πολίτες και το βράδυ μαζεύεται ο φοιτητόκοσμος. Ο δρόμος αυτός καταλήγει στη λεωφόρο με τις Μεγάλες Καμάρες, η οποία οδηγεί κατευθείαν στην κεντρική πλατεία Κλεμπέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα εκείνη, στις 20.00, ο κόσμος ανεβοκατέβαινε τα σοκάκια, δεδομένου ότι στην πλατεία του στρατηγού Κλεμπέρ έχει στηθεί το περίφημο χριστουγεννιάτικο χωριό. Η τρομοκρατική ενέργεια εξελίχθηκε σε τρεις πράξεις. Δηλαδή, τρεις φορές ο δράστης άνοιξε πυρ κατά του πλήθους. Οι αστυνομικές περίπολοι αντέδρασαν αμέσως, κλείνοντας τη γέφυρα του Κορμπό, αποκλείοντας έτσι το κέντρο της πόλης από το ποτάμι και πάνω. Οι αστυνομικοί ούρλιαζαν στο πλήθος να απομακρυνθεί. «Γυρίστε αμέσως στα σπίτια σας», «φύγετε αμέσως από εδώ» ήταν το κυρίαρχο πρόσταγμα.

Τα κινητά πήραν φωτιά και σε μικρό χρονικό διάστημα όλη η πόλη, το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνώριζε πως κάτι το τραγικό συνέβαινε στο ιστορικό κέντρο της. Η τηλεόραση και τα τοπικά ραδιόφωνα καθώς και οι ιστοσελίδες του διαδικτύου, τα social media της Δημαρχίας και της Νομαρχίας, μετέδιδαν και αναρτούσαν συνέχεια την προειδοποίηση «μην κυκλοφορείτε, μείνετε στα σπίτια σας». Αμέσως δημιουργήθηκε κορδόνι ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης στην περιοχή της Ορανζερί. Οι ευρωβουλευτές και οι υπάλληλοι έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα κτήρια αναμένοντας τις εξελίξεις.

Λίγες ώρες αργότερα ορισμένα στοιχεία άρχισαν να γίνονται γνωστά, όπως ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. «Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό» ήταν το μοιρολατρικό σχόλιο των κατοίκων του Στρασβούργου μετά το τραγικό αυτό περιστατικό. Είναι αλήθεια ότι αυτή η πύλη της Ευρώπης δεν είχε ακόμη αισθανθεί στο πετσί της όλο αυτόν τον καιρό τον τρόμο που είχε πλήξει το Παρίσι ή τη Νίκαια το προηγούμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη 

Από την επίθεση τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οκτώ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα η γαλλική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ενόπλου.

Ο δράστης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι Γάλλος υπήκοος, με καταγωγή από το Μαρόκο και το όνομά του είναι Σερίφ Σεκάτ, ενώ η φωτογραφία του άρχισε να κυκλοφορεί στα ΜΜΕ.

O 29χρονος ήταν γνωστός στις γαλλικές Αρχές και βρισκόταν υπό παρακολούθηση, ενώ το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκε το κρησφύγετό του με εκρηκτικές ύλες και πυρομαχικά.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ κατά του πλήθους. Συγκεκριμένα κινήθηκε από ένα μπαρ στην κεντρική οδό Grande Rue και πέρασε στη Rue des Arcades πυροβολώντας αδιακρίτως τον κόσμο, για να καταλήξει στην πλατεία Cleber όπου βρίσκεται η χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτήριο να παραμείνουν εκεί και να μη βγουν έξω.

«Ο 29χρονος δράστης, που έχει φάκελο S (“S” σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια), καταζητείται από τις δυνάμεις της τάξης. Συνολικά 350 αστυνομικοί και χωροφύλακες συνεχίζουν την κινητοποίησή τους επί του πεδίου, με την υποστήριξη εναέριων μέσων και ομάδων της αστυνομικής μονάδας RAID, της BRI (Ταξιαρχίας Έρευνας και Επέμβασης) και της δύναμης Sentinelle» αναφέρει ανακοίνωση της Νομαρχίας του Κάτω Ρήνου.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 420 αστυνομικοί επιχειρούν για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές δήλωσε σήμερα ότι ο άνδρας που άνοιξε πυρ δεν είναι σίγουρο ότι βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Είπε, επίσης, ότι ακόμη «δεν έχει διαπιστωθεί αν τα κίνητρα του δράστη για την ενέργειά του αυτή ήταν τρομοκρατικά».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Ρολάν Ρις, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, εκ των οποίων ένας Ταϊλανδός τουρίστας. Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μία σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV. Κανένα παιδί δεν επλήγη από τους πυροβολισμούς.

Ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας

Το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα της Γαλλίας και σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές στις γαλλικές πόλεις, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του μιμητισμού.
Αυτό το σύστημα ασφαλείας έχει ενισχυθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, με τη συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων.
Αμέσως μετά την επίθεση συγκλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών συμβούλιο διαχείρισης κρίσης υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.
Πάντως, σύμφωνα με τις εντολές, τα νηπιαγωγεία, τα δημόσια δημοτικά σχολεία και τα λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, Τετάρτη. Ωστόσο, απαγορεύτηκαν όλες οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

 Φωτογραφίες από τα κοινωνικά δίκτυα έδειχναν πολίτες να κρύβονται σε εσωτερικούς χώρους.

Φωτογραφίες από το κέντρο της πόλης δείχνουν ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης