Η Τσεχική Δημοκρατία θα ανοίξει και πάλι από μεθαύριο Τετάρτη τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Βρετανία και την Πολωνία, παρά την πρόσφατη άνοδο των κρουσμάτων Covid-19 στην επικράτειά της, ανακοίνωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεχ.

«Η περιφέρεια της Σιλεσίας στην Πολωνία πέρασε στην πράσινη ζώνη, συνεπώς οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικά τεστ ή να υποβάλλονται σε καραντίνα» δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους. «Το ίδιο ισχύει για τη Βρετανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τσεχική Δημοκρατία είχε κλείσει όλα τα σύνορά της στις 16 Μαρτίου για να καταπολεμήσει τη διάδοση του κορωνοϊού. Τα άνοιξε και πάλι σταδιακά από τις αρχές Ιουνίου με τους γείτονές της και τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Πορτογαλία -οι πολίτες της οποίας θα μπορούν να εισέρχονται και πάλι στη χώρα από αύριο Τρίτη, με αρνητικό τεστ ή καραντίνα- και τη Σουηδία, που εξακολουθεί να θεωρείται υψηλού κινδύνου.

Οι τσεχικές αρχές προβλέπουν επίσης να συνεχίσουν στην τσεχική επικράτεια τη χαλάρωση των μέτρων που υιοθετήθηκαν τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εντοπισμένες εστίες.

Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, οι Τσέχοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, εκτός από τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, το μετρό της Πράγας και δύο περιφέρειες στη βορειοανατολική Τσεχία, όπου ο ιός κυκλοφορεί μεταξύ των εργαζομένων στα ορυχεία και των οικείων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Πράγα, η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική για τις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με συμμετοχή άνω των 100 ανθρώπων.

Η χώρα, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και αριθμεί 10,7 εκατ. κατοίκους, κατέγραψε χθες Κυριακή 305 νέα κρούσματα, τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα μετά τις 3 Απριλίου. Τα κρούσματα φθάνουν έτσι συνολικά τα 11.600 και οι θάνατοι τους 348.

«Η άνοδος αυτή συνδέεται κυρίως με μαζικά τεστ σε ανθρακωρύχους και τις επαφές τους στους κόλπους της μεταλλευτικής εταιρείας OKD» εξήγησε ο Βόιτεχ.

Ο υπουργός κάλεσε τους Τσέχους να παραμείνουν σε επιφυλακή επειδή «ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας», προσθέτοντας πάντως πως η συνολική κατάσταση είναι σταθερή και πως στις περισσότερες περιφέρειες δεν καταγράφεται αντίκτυπος του ιού.

Στη βορειοανατολική Τσεχία, τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, η συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις θα εξακολουθήσει να περιορίζεται στα 100 άτομα και τα νοσοκομεία καθώς και οι οίκοι ευγηρίας δεν θα μπορούν να υποδέχονται επισκέπτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης