Η Τσεχία θα ανοίξει πλήρως τα εστιατόρια και τα μπαρ και θα δεχθεί τουρίστες από κάποιες χώρες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021, 12:51
Η Τσεχία θα ανοίξει πλήρως τα εστιατόρια και τα μπαρ και θα δεχθεί τουρίστες από κάποιες χώρες

Τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και άλλοι χώροι φιλοξενίας στην Τσεχία μπορούν να σερβίρουν τους πελάτες τους σε εσωτερικούς χώρους από τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεχ, ανακοινώνοντας μια ταχύτερη της αναμενόμενης χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19 ύστερα από δικαστική απόφαση.

Η τσεχική κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα σοβαρότερα δεύτερα κύματα της πανδημίας στον κόσμο, σχεδίαζε να ανοίξει τους εσωτερικούς χώρους στην εστίαση και τη φιλοξενία από τα μέσα Ιουνίου, καθώς η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται σταθερά και οι εμβολιασμοί αυξάνονται.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η επιβολή οριζόντιων περιορισμών στα εστιατόρια είναι παράνομη, ύστερα από προσφυγή πελάτη στη δικαιοσύνη.

«Δεν είμαι απολύτως ικανοποιημένος που πρέπει να προχωρήσουμε σε τόσο ριζική χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Εάν δεν ήταν η δικαστική απόφαση, θα πρότεινα να εμμείνουμε στην ημερομηνία της 14ης Ιουνίου (ημερομηνία για την οποία σχεδιαζόταν το άνοιγμα)» δήλωσε ο Βόιτεχ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Τα εστιατόρια στην Τσεχία επιτρεπόταν να σερβίρουν πελάτες στους εξωτερικούς τους χώρους από τις 17 Μαΐου. Στη χώρα έχουν επίσης επαναλειτουργήσει τα σχολεία.

Από τη Δευτέρα, επιτρέπεται να ξανανοίξουν πισίνες, σάουνες και καζίνο, ενώ θα αυξηθεί αριθμός των συμμετεχόντων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις.

Για τα εστιατόρια θα επαρκούν τα self tests για τον COVID-19, ενώ για όλες τις άλλες εγκαταστάσεις που επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν οι πολίτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ που γίνονται από επαγγελματίες, δήλωσε ο Βόιτεχ.

Η Τσεχία θα ανοίξει επίσης σε τουρίστες από επτά χώρες -Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία και Γερμανία- βάσει αμοιβαίων συμφωνιών.

Έως σήμερα το πρωί, ο επταήμερος αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κατά 100.000 μειώθηκε σε 34. Νωρίτερα φέτος, η Τσεχία είχε ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων λόγω του COVID-19 στον κόσμο.

Ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών έχει φτάσει πλέον περίπου τις 100.000. Η χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων έχει διανείμει 5 εκατ. δόσεις εμβολίων έως τώρα και 1,37 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021, 12:53