«Είναι υποκρισία να πιστέψουμε πως οι τζιχαντιστές έχουν ηττηθεί» υποστηρίζει σε άρθρο του στην «Independent» o ανταποκριτής της βρετανικής ιστοσελίδας στη Μέση Aνατολή Robert Fisk.

«Έπειτα από όλα αυτά τα πρωτοσέλιδα σχετικά με την υποτιθέμενη ήττα του ISIS, όποιος δεν πιστεύει έστω και μια λέξη τους μπορεί να καταλάβει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα στημένο παιχνίδι. Αλλά κάθε φορά που διάβαζα ότι η νίκη έχει έρθει – είτε πρόκειται για το “αποστολή ολοκληρώθηκε” της προεδρίας Μπους είτε για το “τελευταίο οχυρό του ISIS που πρόκειται να πέσει” πρόκειται για φαντασία. Μπορείτε να θέσετε ένα ασφαλές στοίχημα ότι δεν είναι αλήθεια» αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όχι μόνο επειδή οι μάχες γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Baghouz, στην πραγματικότητα, συνεχίζονται. Αλλά επειδή υπάρχουν αρκετοί μαχητές του ISIS που βρίσκονται ακόμα υπό τη σκέπη του και είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στη συριακή επαρχία Idlib μαζί με τους Hayat Tahrir al Sham, τους συντρόφους της al-Nusra και της al-Qaeda – σχεδόν περιτριγυρισμένοι από κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας αλλά με στενό διάδρομο από τον οποίο θα μπορούσαν να διαφύγουν στην Τουρκία. Υποθέτοντας πάντοτε ότι ο σουλτάνος Ερντογάν θα τους αφήσει.

»Υπάρχουν μικρά τμήματα ρωσικών στρατευμάτων σ’ αυτές τις ισλαμικές γραμμές, μαζί με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά η δοκιμαστική κατάπαυση του πυρός που κράτησε πέντε μήνες έχει γίνει πολύ πιο αδύναμη τις τελευταίες εβδομάδες» προσθέτει.

Ο Fisk περιγράφει την προσωπική του εμπειρία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πήγα όμως ένα μακρύ ταξίδι γύρω από τις συριακές γραμμές στο Idlib, από τα τουρκικά σύνορα, στη συνέχεια νότια, ανατολικά και βόρεια, μέχρι το Χαλέπι και δεν συνάντησα ούτε μεταφερόμενες κυβερνητικές μονάδες, παρά λίγα συριακά ελικόπτερα, ούτε τρένα εφοδιασμού, ενώ οι προειδοποιήσεις της τελικής εξαφάνισης συνεχίστηκαν – ότι αυτή η συγκεκριμένη “τελευταία μάχη” εξακολουθεί να παραμένει πολύ μακριά. Την ημέρα που έφτασα νότια του Jisr al-Shughur, ο Al-Nusra και το ISIS είχαν εξαπολύσει λίγα πυρά εναντίον των θέσεων του συριακού στρατού – οι Σύροι είχαν απαντήσει με μερικούς πυροβολισμούς – αλλά αυτό ήταν όλο.

Εάν οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν επιτέλους τη Συρία, οι Κούρδοι θα εξακολουθήσουν να προδίδονται και να αφήνονται στο έλεος των εχθρών τους – είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για το καθεστώς της Δαμασκού (με το οποίο οι Κούρδοι διενήργησαν πέρυσι μερικές επιτυχημένες συνομιλίες).

Ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα ξεχάσει το Idlib.

Αλλά ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει ακόμη τελειώσει – παρόλο που αυτό πιστεύει ο κόσμος (συμπεριλαμβανομένης, όπως φαίνεται, της συριακής κυβέρνησης).

Το Idlib παραμένει πόλη με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς και λεγεώνες μαχητών, δείχνοντας πως είναι τόπος καταστροφής. Με κατεστραμμένες σιδηροδρομικές γραμμές και αυτοκινητοδρόμους που ελέγχονται από ισλαμικές ομάδες, οι οποίες μερικές φορές ανταγωνίζονται η μία την άλλη με περισσότερο ενθουσιασμό από την επιθυμία να πολεμήσουν τον συριακό στρατό.

Αυτό όμως θα δώσει την ευκαιρία στους Ρώσους να δείξουν ότι γνωρίζουν πως θα νικήσουν το ISIS.

Οι μαχητές τoυ ISIS εγκατέλειψαν πόλεις της Συρίας τα τελευταία δύο χρόνια με ρωσική στρατιωτική προστασία. Αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί. Ο Πούτιν επέτρεψε στις γυναίκες και στα παιδιά του ISIS να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Υπάρχει ακόμα μόνον η πιθανότητα ότι το ISIS, η Nusra / al-Qaeda και οι σύντροφοί τους πως θα μπορέσουν να φύγουν άθικτοι – παρόλο που ο χρόνος δείχνει ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα να δώσουν πραγματική μάχη για το Idlib.

Αλλά ακόμα και τότε θα ήταν ίσως καλή ιδέα να περιορίσουμε τους τίτλους «νίκης» μας.

Πληροφορίες από The Independent

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης