Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 16 εμπόρους στο Ιράκ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Μαΐου 2015, 21:35
Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 16 εμπόρους στο Ιράκ
Η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο εκτέλεσε σε οδό βόρεια της Βαγδάτης 16 εμπόρους οι οποίοι μετέφεραν προϊόντα τροφίμων από τη πόλη Μπαϊτζί προς την Χαντίτα, που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το Μπαϊτζί, το οποίο βρίσκεται πάνω στον Τίγρη σε απόσταση περίπου 200 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, ελέγχεται από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση.

Η Χαντίτα, η οποία βρίσκεται στον Ευφράτη σε απόσταση περίπου 130 χλμ. νοτιοδυτικά του Μπαϊτζί, είναι η τελευταία μεγάλη πόλη της δυτικής επαρχίας Αλ-Άνμπαρ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

«Τους σταμάτησαν σ' ένα σημείο ελέγχου και τους απήγαγαν. Στη συνέχεια οι τζιχαντιστές τους εκτέλεσαν, μερικούς με σφαίρες, άλλους τους έκοψαν τον λαιμό», ανέφερε ο δήμαρχος στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης Αμπντελχακίμ αλ-Τζουγάιφι.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα πτώματά τους βρέθηκαν στο δρόμο από κατοίκους της Χαντίτα.
Ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας επιβεβαίωσε πως έγιναν 16 εκτελέσεις. Τα θύματα ενταφιάσθηκαν σήμερα, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Ο Αμπού Μάαθ αλ-Τζουγάιφι, ένας μαχητής φυλής της Χαντίτα, είπε από την πλευρά του πως σε ένα από τα πτώματα βρέθηκε ένα κομμάτι χαρτί στο οποίο το Ισλαμικό Κράτος λέει πως προχώρησε στις εκτελέσεις αυτές για να εκδικηθεί τον θάνατο τζιχαντιστών μαχητών στη διάρκεια μιας πρόσφατης μάχης κοντά στη Χαντίτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τουλάχιστον 23 τζιχαντιστές του ΙΧ σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Χάσφα.

Η Χαντίτα είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη επαρχία Αλ-Άνμπαρ, όπου το ΙΚ ελέγχει τα σύνορα με τη Συρία προς δυσμάς και το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας προς ανατολάς. Στις περιοχές που ελέγχει περιλαμβάνεται η επαρχιακή πρωτεύουσα Ραμάντι, την οποία κατέλαβε στις 17 Μαΐου.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, ένα σακί αλεύρι 50 κιλών κοστίζει 900 δολάρια στη Χαντίτα, ενώ στη Βαγδάτη πωλείται 20 έως 30 δολάρια.

Το ΙΚ έχει επιτρέψει τη συνέχιση των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχει και τις κυβερνητικές ζώνες, όμως οι οδηγοί πρέπει να πληρώνουν έναν φόρο για να μπορούν να κυκλοφορούν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Μαΐου 2015, 21:35