Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου βρίσκεται πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της Συρίας, μετά την κατάκτηση της Παλμύρας και την κατάληψη του τελευταίου μεθοριακού φυλακίου προς το Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου βρίσκονται πλέον εδάφη που αντιστοιχούν στο μισό της συριακής επικράτειας. Μετά την Παλμύρα, στην έρημο που χωρίζει το Ιράκ από τη Συρία, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν και το δεύτερο από τα τρία συνολικά μεθοριακά φυλάκια προς το ΙράκΥπό προϋποθέσεις οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμα και την πρωτεύουσα Δαμασκό, εντείνοντας τον προβληματισμό του προέδρου της ασιατικής χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος βλέπει τον κυβερνητικό στρατό να μην μπορεί να απωθήσει τους τζιχαντιστές από το πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει πλέον τη μισή Συρία, η οποία σπαράσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια από εμφύλιο πόλεμο.

Η ένοπλη οργάνωση κατάφερε την προηγούμενη Κυριακή να καταλάβει την πόλη Ραμάντι, πρωτεύουσα της ιρακινής επαρχίας αλ Άνμπαρ, και την Πέμπτη την Παλμύρα, η οποία βρίσκεται στη συριακή έρημο, στα σύνορα με το Ιράκ. Στη συνέχεια προχώρησε προς το νότιο τμήμα της Συρίας για να καταλάβει το μεθοριακό φυλάκιο αλ Τάναφ. Πλέον κανένα από τα τρία μεθοριακά φυλάκια προς το Ιράκ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Εκτός από το αλ Τάναφ, οι τζιχαντιστές ελέγχουν και το Μπουκάμαλ, ενώ το φυλάκιο του Γιαρούμπιε, πιο βόρεια, βρίσκεται υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών.

Με αυτόν τον τρόπο το Ισλαμικό Χαλιφάτο εδραιώνει την παρουσία του σε μια μεγάλη διασυνοριακή περιοχή, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει εδώ και περισσότερους από εννέα μήνες ο διεθνής συνασπισμός της Δύσης, την ηγεσία του οποίου έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύματα προσφύγων

Η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει τη μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Μόνο στην πόλη Ραμάντι ο ΟΗΕ έκανε λόγο την Παρασκευή για τουλάχιστον 55.000 εκτοπισμένους από τα μέσα Μαΐου.

«Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει το μισό συριακό έδαφος (περισσότερα από 95.000 τ. χλμ.) σημαίνει ότι το καθεστώς του Άσαντ έχει υπό τον έλεγχό του μόλις το 22% της συριακής επικράτειας. Τα υπόλοιπα εδάφη βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών» τόνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Χάρτης με τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Χαλιφάτο σε Συρία - Ιράκ

«Παρόλο που το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει καταλάβει αραιοκατοικημένες περιοχές, ελέγχει πλέον μια πολύ σημαντική γεωγραφική περιοχή, που θα του επιτρέψει (μελλοντικά) να απειλήσει τη λεγόμενη “βαθιά Συρία”, όπως τη Χομς και τη Δαμασκό», δύο προπύργια του Μπασάρ αλ Άσαντ» πρόσθεσε.

Η Παλμύρα, ένα πραγματικό σταυροδρόμι, βρίσκεται στην επαρχία Χομς, η οποία συνορεύει με την ιρακινή επαρχία αλ Άνμπαρ. Εκτός από αυτήν την επαρχία, το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει μεγάλο μέρος των επαρχιών Ντέιρ αλ-Ζορ (ανατολικά) και Ράκα (βόρεια), ενώ ισχυρή παρουσία έχει και στις επαρχίες Χασάκε (βορειοανατολικά) και Χάμα (κεντρικά).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης