Η Βενετία συνεχίζει να βυθίζεται!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 10:25
Η Βενετία συνεχίζει να βυθίζεται!
Η Βενετία βυθίζεται με αργούς ρυθμούς, της τάξεως των 2 χιλιοστών τον χρόνο, καταδεικνύουν νέες δορυφορικές μετρήσεις, οι οποίες διαψεύδουν τις μελέτες των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις οποίες η πόλη του ιταλικού Βορρά είχε σταθεροποιηθεί.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η Βενετία... κλίνει ελαφρώς προς τα ανατολικά.

«Πρόκειται για μια μικρή, αλλά σημαντική μεταβολή» επισημαίνει ο Γεχούντα Μποκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος συνέταξε το άρθρο που θα δημοσιευτεί την προσεχή εβδομάδα στην αμερικανική επιθεώρηση Geochemistry, Geophysics, Geosystems. Όπως εξηγεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την άνοδο της στάθμης των υδάτων γύρω από τη Βενετία κατά άλλα 2 χιλιοστά ετησίως, οι ρυθμοί βύθισης διπλασιάζονται. Εάν δεν υπάρξει κάποια μεταβολή, τα νερά θα «καταπιούν» 8 εκατοστά μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Η πόλη πλήττεται συχνά από πλημμύρες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να κυκλοφορούν ορισμένες φορές πάνω σε ειδικές, υπερυψωμένες σανίδες. Οι Αρχές ευελπιστούν ότι το φράγμα που κατασκευάζεται μεταξύ της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και της Αδριατικής θα προστατεύει την πόλη για αρκετές δεκαετίες. Κατά τον Μποκ, τα νέα δεδομένα αποτελούν «κρίσιμης σημασίας πληροφορίες, που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 10:39