Η Βιέννη ελπίζει σε συμφωνία με την Ε.Ε. για το τραπεζικό απόρρητο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Απριλίου 2013, 14:53
 Η Βιέννη ελπίζει σε συμφωνία με την Ε.Ε. για το τραπεζικό απόρρητο
Η Αυστρία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου, στο οποίο η Βιέννη είναι άκρως προσηλωμένη, ως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 22 Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

«Η σύνοδος αυτή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα» τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Oe1. «Θέλουμε αποτελέσματα στον τομέα της ανταλλαγής δεδομένων, στο πλαίσιο του αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Χθες, ο ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών ανακοίνωσε την απόφασή του να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων. Η Βιέννη ελπίζει, ωστόσο, να διατηρήσει το τραπεζικό απόρρητο για τους Αυστριακούς αλλά και τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ελβετία και το Λίχτενστάιν για την ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων.

Ο Φάιμαν ανακοίνωσε στις 9 Απριλίου ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την άρση του τραπεζικού απορρήτου μόνο για τους ξένους υπηκόους που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο αυστριακό έδαφος - κάτι που η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προσπάθησε με κάθε τρόπο να το αποφύγει, φοβούμενη τη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Η μεγαλύτερη οικονομική ζημιά θα ήταν να καταλήξουμε να έχουμε τη φήμη ότι προστατεύουμε τη φοροδιαφυγή» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Απριλίου 2013, 16:11