Tου Κώστα Μπετινάκη 

Καθώς η πανδημία Coronavirus συνεχίζει να καταστρέφει πολλά έθνη του κόσμου, η παγκόσμια κοινότητα και τα Μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αμφισβητήσιμες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε biolabs (βιοεργαστήρια) που χρηματοδοτούνται από κονδύλια του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρξαν ήδη πολλές δημοσιεύσεις που εκφράζουν ανησυχία για τη συλλογή ανθρώπινων δειγμάτων για έρευνα από το Πεντάγωνο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για αυτό το πρόγραμμα υπολογίζεται στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι βασικοί μακροπρόθεσμοι στόχοι του προγράμματος βιολογικής άμυνας των ΗΠΑ είναι να «αντιμετωπίσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο βιολογικών απειλών και να προετοιμάσουν, να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από αυτές εάν συμβούν» σε οποιαδήποτε δεδομένη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την παρακολούθηση όλης της έρευνας που διεξήχθη σε παθογόνα. συλλογή βιολογικών δειγμάτων σε χώρες ενδιαφέροντος (και στη συνέχεια παράδοσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες). Προηγήθηκε η μελέτη της ευαισθησίας ορισμένων εθνοτικών ομάδων σε διάφορες ασθένειες και την ανταπόκρισή τους σε κατάλληλες θεραπείες και διεξαγωγή κλινικών δοκιμών φαρμάκων σε περιοχές με εθνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Προκειμένου να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν τη δημιουργία συστημάτων συναγερμού και ανταπόκρισης εταίρων για επιδημίες στις προαναφερθείσες χώρες, τα οποία περιλαμβάνουν εθνικά, περιφερειακά και τοπικά ερευνητικά εργαστήρια, ινστιτούτα κτηνιατρικής καθώς και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε το 2017, ανακοίνωσε ότι «η Κίνα και η Ρωσία αμφισβητούν την αμερικανική δύναμη, επιρροή και συμφέροντα, προσπαθώντας να διαβρώσουν την αμερικανική ασφάλεια και ευημερία».

Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι διεξάγεται ενεργά έρευνα σχετικά με τις βιο-απειλές σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών).

Επιπλέον, δημιουργείται δίκτυο αμερικανικών συνεργατών biolabs στα σύνορα της Ρωσίας και της Κίνας. Από αυτήν την άποψη, οι ΗΠΑ φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, την Ουκρανία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Είναι ιδιαίτερα τρομακτικό το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, νέα βιολογικά εργαστήρια συνεργατών των ΗΠΑ έχουν δηλωθεί στο Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, το Ουζμπεκιστάν, τη Μολδαβία και την Ουκρανία (συνολικά, υπάρχουν αρκετές δεκάδες εγκαταστάσεις αυτού του είδους σε 25 χώρες).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη σφαίρα επιρροής τους στον τομέα της βιοάμυνας, καταρχάς, επεκτείνοντας το δίκτυο των συνεργατών biolabs και πραγματοποιώντας περισσότερα πειράματα ενδιαφέροντος για το Πεντάγωνο. Ως αποτέλεσμα, οι προαναφερθείσες χώρες χάνουν την ικανότητά τους να λειτουργούν ανεξάρτητα σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα.

Η εκπλήρωση των στόχων θα μπορούσε να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια αυτά τα biolabs για στρατιωτικούς σκοπούς. Να διασφαλιστεί ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ προστατεύονται εάν αναπτύσσονται στις περιοχές όπου βρίσκονται τα εργαστήρια και να διεξάγουν εις βάθος έρευνα για παθογόνα που μπορούν να επηρεάσουν τις εθνικές ομάδες με διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή της Ουάσιγκτον μετά την Εξέγερση του Μαϊντάν, οι ΗΠΑ άνοιξαν δίκτυο 15 μυστικών biolabs. Πρόσφατα, ο Oleksandr Lazarev, Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας, είπε στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι ZIK ότι αυτά τα εργαστήρια διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με τον οπλισμό ιών και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια

Μια άλλη περιοχή που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι η Κεντρική Ασία, όπου η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αποφάσισε να ιδρύσει εργαστήρια εταίρους σε εγκαταστάσεις της σοβιετικής εποχής, που ονομάζεται «σύστημα κατά της πανούκλας». Στο Καζακστάν, τέσσερα στα εννέα περιφερειακά ερευνητικά κέντρα (στο Nur-Sultan, το Otar και το Oral) έχουν ήδη επισκευαστεί και εξοπλιστεί με τα απαραίτητα όργανα στο πλαίσιο του προγράμματος Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να αυξάνουν τις δραστηριότητές τους σε συνεργάτες biolabs στο Ουζμπεκιστάν, μια χώρα που δεν απέχει πολύ από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Ως εκ τούτου, εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ από την Υπηρεσία Απειλών της Άμυνας (DTRA, οργανισμός στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ) θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε προηγουμένως μυστικές βιολογικές και χημικές εγκαταστάσεις σε αυτό το έθνος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης