Η Βηρυτός απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια

Η Βηρυτός απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια
Η κυβέρνηση του Λιβάνου, βαθιά διχασμένη ως προς τη σύρραξη στη Συρία, ανακοίνωσε πως έχει απευθύνει έκκληση στις αραβικές χώρες και τους φίλους της να την ανακουφίσουν από το υπέρβαρο φορτίο, που αντιπροσωπεύει η υποδοχή των 125.000 Σύρων προσφύγων, κυρίως μέσω χρηματοδοτήσεων.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μία σειρά από μέτρα υπέρ των Σύρων προσφύγων.

Το συμβούλιο δεσμεύθηκε «να προστρέξει στις δωρήτριες χώρες, για να χορηγήσουν τις υπεσχημένες χρηματοδοτήσεις στον Λίβανο και να δρομολογήσουν μία διπλωματική εκστρατεία, προκειμένου να παρακινηθούν οι αραβικές χώρες και οι φίλοι να επιμερισθούν με τον Λίβανο το φορτίο, τόσο οικονομικά όσο και επιμελητηριακά» υπογραμμίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει τον Αραβικό Σύνδεσμο και άλλους διεθνείς οργανισμούς να συνεδριάσουν εκτάκτως, προκειμένου να τους εξηγήσουμε την κατάσταση των προσφύγων» προστίθεται στην ανακοίνωση του συμβουλίου.

Τα μέλη της κυβέρνησης ζήτησαν να κλείσουν τα σύνορα απ’ όπου συνεχίζεται η συρροή προσφύγων στη χώρα, η παρουσία των οποίων έχει προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ παράλληλα βλάπτει την εύθραυστη πολιτική ισορροπία στον Λίβανο, ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από πολλούς κυβερνητικούς εταίρους.

Οι υπουργοί που εκπροσωπούν το Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα (CPL) του χριστιανού Μισέλ Αούν, που συνεργάζεται με την ισλαμιστική Χεζμπολάχ, η οποία πρόσκειται φιλικά στην κυβέρνηση της Δαμασκού, έχουν απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως ο Λίβανος δεν διαθέτει τις δομές για να προσπορίσει μία επαρκή υποδοχή στους πρόσφυγες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 14:00