Εκατοντάδες Βολιβιανοί οι οποίοι έχουν σκοπό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από τη Χιλή συνεχίζουν να συρρέουν στα σύνορα, που όμως έχουν κλείσει με απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης της προέδρου Τζανίνε Άνιες, στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, στηλίτευσε χθες η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Οι Βολιβιανοί υπήκοοι, ο αριθμός των οποίων πλησιάζει τους 700, παραμένουν αποκλεισμένοι στο Κολτσάνε, ένα μικρό χωριό σε υψόμετρο 3.700 μέτρων, όπου δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα, ούτε καταλύματα γι’ αυτούς, υπογράμμισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε κόσμο στο Κολτσάνε. Είναι άνθρωποι που θέλουν να γυρίσουν στη Βολιβία» επισήμανε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Χιλής, ο Τεόδορο Ριβέρα, σε βίντεο που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

«Θα καταβάλουμε τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μετακινηθούν στο (χωριό) Ουάρα ή στην (πόλη) Ικίκε, καθώς στο Κολτσάνε δεν υπάρχουν τρόφιμα γι’ αυτούς, ούτε στέγη πλέον» πρόσθεσε ο Ριβέρα.

Χιλή και Βολιβία έχουν κλείσει τα σύνορά τους στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό δεν αποθάρρυνε Βολιβιανούς που ζουν στη Χιλή να συρρέουν εδώ και ημέρες στο Κολτσάνε, μικρό χωριό 1.600 κατοίκων στο Αλτιπλάνο, στη μεθόριο, από άλλες κοινότητες της Χιλής.

Την Τρίτη, ορισμένοι αποπειράθηκαν να περάσουν διά της βίας τα σύνορα, αλλά τους εμπόδισαν άνδρες του στρατού. Ξέσπασαν επεισόδια. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Την περασμένη εβδομάδα αντίθετα, η μεταβατική κυβέρνηση στη Λα Πας είχε εγκρίνει την είσοδο 480 Βολιβιανών που ήταν αποκλεισμένοι στο Κολτσάνε. Οι άνθρωποι αυτοί τέθηκαν σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες σε καταυλισμό ο οποίος στήθηκε στο Πισίγα, στην άλλη πλευρά των συνόρων των δύο κρατών.

Η Βολιβία κατέγραφε ως χθες 264 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 18 θανάτους από την ασθένεια COVID-19. Στη Χιλή, οι αρχές έκαναν λόγο για 5.972 κρούσματα μόλυνσης και 57 θανάτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης