Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022, 04:36
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «άγνωστου τύπου»

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς ανατολική κατεύθυνση, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο.

Η νέα οπλική δοκιμή σημειώθηκε την μεθεπομένη της επίσκεψης αξιωματούχου των ΗΠΑ στη Σεούλ.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ή περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους άγνωστου τύπου προς την ανατολική θάλασσα», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, αναφερόμενο στη θαλάσσια περιοχή που αποκαλείται Θάλασσα της Ιαπωνίας στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ο πύραυλος κατέπεσε εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του αρχιπελάγους.

Από την αρχή της χρονιάς, η Πιονγκγιάνγκ έχει πολλαπλασιάσει τις οπλικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων εκτοξεύσεων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), παρά τις ασφυκτικές διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που υφίσταται και παρά το ότι αντιμετωπίζει ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Τον Μάιο, έκανε τρεις δοκιμές, περιλαμβανομένης μιας του Hwasong-17, πιθανόν του μεγαλύτερου ICBM στο οπλοστάσιό της, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Νότια Κορέα.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Σανγκ Κιμ συναντήθηκε προχθές Παρασκευή στη Σεούλ με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αντίστοιχα τους Κιμ Γκον και Φουνακόσι Τακεχίρο, για να εξεταστούν «όλα τα ενδεχόμενα», καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί σύντομα να προχωρήσει στην έβδομη δοκιμή πυρηνικού όπλου στην ιστορία της, την πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένουν σε αδιέξοδο από το 2019.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022, 04:36