Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν διέψευσε τη χρήση από τις ουγγρικές μυστικές υπηρεσίες του λογισμικού Pegasus για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες καθώς και οποιαδήποτε συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση με το Ισραήλ, όπως την κατηγορούν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ο γενικός διευθυντής (των μυστικών υπηρεσιών) με πληροφόρησε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά συνεργασία με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιάρτο σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το λογισμικό δεν χρησιμοποιείται» από τις ουγγρικές υπηρεσίες πληροφοριών, πρόσθεσε, ενώ σε ανακοίνωση η ουγγρική κυβέρνηση αναφέρει ότι «ενεργεί σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο».

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από μια κοινοπραξία διεθνών μέσων ενημέρωσης, το λογισμικό που επεξεργάστηκε ισραηλινή εταιρεία φέρεται να επέτρεψε σε κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν αριθμούς τηλεφώνων σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Η Ουγγαρία φέρεται να το χρησιμοποιούσε για να κατασκοπεύει συγκεκριμένα δημοσιογράφους, τον ιδιοκτήτη ενός ειδησεογραφικού ιστότοπου, ένα δήμαρχο της αντιπολίτευσης και δικηγόρους, σύμφωνα με την κοινοπραξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σκάνδαλο αυτό ντροπιάζει τη χώρα», αντέδρασε μέσω Facebook ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκέργκελι Καρατσόνι, ένας οικολόγος που ελπίζει να επικρατήσει έναντι του Βίκτορ Ορμπάν στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάντα, τρία εκλεγμένα μέλη της αντιπολίτευσης ζήτησαν έκτακτη συνάντηση της λεγόμενης Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου να είναι σε θέση να εξετάσει την κυβέρνηση και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η ένωση Ούγγρων δημοσιογράφων MUOSZ δήλωσε «σοκαρισμένη».

Μετά την επιστροφή στην εξουσία του Βίκτορ Ορμπάν το 2010, η Ουγγαρία κατηγορείται τακτικά από τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης