Η Βουδαπέστη δέχτηκε εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, 14:15
Η Βουδαπέστη δέχτηκε εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα
Η Ουγγαρία δέχτηκε εκατοντάδες πρόσφυγες ουγγρικής καταγωγής από τη βυθισμένη στην κρίση Βενεζουέλα με βάση ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο μετέχει και μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση, όπως αναφέρει σήμερα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα index.hu.

Η ιστοσελίδα ανέφερε ότι η Ουγγαρία ξεκίνησε το πρόγραμμα σχεδόν πριν από έναν χρόνο με τη βοήθεια της Ουγγρικής Φιλανθρωπικής Υπηρεσίας του Τάγματος της Μάλτας, η οποία διοργάνωσε την μεταφορά των αιτούντων άσυλο από τη Βενεζουέλα στην Ουγγαρία.

Εκπρόσωπος της μαλτέζικης φιλανθρωπικής οργάνωσης στην Ουγγαρία αρνήθηκε να σχολιάσει για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εμπλεκόμενων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι αντιφατικό ανάμεσα στην επί σειρά ετών πολιτική σταυροφορία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κατά της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη και του βενεζουελάνικου προγράμματος λόγω της ουγγρικής καταγωγής των προσφύγων.

«Μιλάμε για Ούγγρους και δεν θεωρούμε τους Ούγγρους μετανάστες» δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργικού γραφείου Γκεργκέλι Γκουλίας σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το δημοσίευμα.

«Αυτοί, όπως κάθε άλλος Ούγγρος, έχουν δικαίωμα να επιστρέψουν στο σπίτι τους» είπε ο Γκουλίας και πρόσθεσε ότι οι πρώτοι πρόσφυγες με βάση το πρόγραμμα έφθασαν στην Ουγγαρία τον περασμένο χρόνο.

Η Ιndex έγραψε ότι η Ουγγαρία τούς παρείχε τα αεροπορικά εισιτήρια, τη στέγαση, μαθήματα πολιτισμού και γλώσσας καθώς και έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να βρουν εργασία. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ουγγαρία έχει μέχρι σήμερα δεχτεί περίπου 300 ανθρώπους.

Οι πρόσφυγες κατέλυσαν αρχικά σε ξενοδοχεία της περιφέρειας αλλά κάποιοι από αυτούς ήδη έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την Index, η οποία αναφέρει ακόμη ότι περίπου 5.000 Ούγγροι μετανάστευσαν στη Βενεζουέλα, κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019, 14:15