Φόρο τιμής στον άλλοτε δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) θα αποτίσει τη 10η Δεκεμβρίου το τοπικό κοινοβούλιο της Πολιτείας Σαν Πάουλο της Βραζιλίας.

Η εκδήλωση προγραμματίστηκε ώστε να συμπέσει με την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επίσημη τελετή στη μνήμη του προέδρου Αουγκούστο Π. Ουγάρτε» θα γίνει κατόπιν αιτήματος του τοπικού βουλευτή Φρεντερίκου Ντ’ Άβιλα του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), της παράταξης της οποίας ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο νυν αρχηγός του κράτους.

Η λέξη-κλειδί «Πινοτσέτ» κατατασσόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των όρων στους οποίους αναφέρονταν συχνότερα χθες οι χρήστες του Twitter στη Βραζιλία μετά τη μετάδοση της είδησης από τα ΜΜΕ.

«Ο πατέρας μου ήταν θύμα της δικτατορίας του Πινοτσέτ. Φυλακίστηκε, βασανίστηκε … Η απότιση φόρου τιμής σε αυτόν που ευθυνόταν για ορισμένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι κάτι περισσότερο από χυδαία ύβρη, είναι εγκληματική» σχολίασε ένας χρήστης, ο @sebastianismos.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο οποίος έχει αποτίσει επανειλημμένα φόρο τιμής σε έναν βασανιστή της βραζιλιάνικης δικτατορίας και υμνεί συχνά το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας του, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον Σεπτέμβριο, όταν είχε εξάρει την καταστολή στην οποία επιδιδόταν η στρατιωτική χούντα στη Χιλή αναφερόμενος στον θάνατο του πατέρα της πρώην προέδρου της χώρας – νυν επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Μισέλ Μπατσελέτ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης