Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τους στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως θα τους αποσύρει εφόσον το ζητήσει η Βαγδάτη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή την αποχώρηση των Αμερικανών και των άλλων ξένων στρατιωτών από τη χώρα, με αφορμή τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική πυραυλική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσπαθούμε (…) να τους κάνουμε να πουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν» οι Βρετανοί στρατιώτες, είπε ο Γουάλας μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αλλά θα σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία του Ιράκ. Αν απαιτήσουν να φύγουμε, είναι δικαίωμά τους και θα το σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, η Ρουμανία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τους 14 στρατιώτες της από το Ιράκ, λόγω της έντασης στην περιοχή. «Για την ασφάλεια του προσωπικού μας, οι 14 Ρουμάνοι στρατιώτες που εκτελούσαν αποστολή στο Ιράκ θα μεταφερθούν προσωρινά σε άλλη βάση του ΝΑΤΟ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να υψώσει τη φωνή της» και να αντιδράσει στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όπως και πολλές άλλες χώρες, το Βουκουρέστι έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας στους Ρουμάνους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράκ. «Η κατάσταση στο Ιράκ μας ανησυχεί, επειδή έχουμε πολλούς Ρουμάνους που ζουν και εργάζονται στη Μέση Ανατολή», είπε ο Γιοχάνις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης