Εν μέσω της λαϊκής οργής για τη συμφόρηση που παρατηρήθηκε στο βρετανικό σύστημα ελέγχων των πολιτών για τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση σήμερα δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσει τη δυνατότητα των εργαστηρίων, καθώς πολλοί είναι οι πολίτες εκείνοι σε ολόκληρη τη χώρα που δεν έχουν πρόσβαση στο τεστ.

Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του αριθμού των νεκρών από COVID-19 -έναν από τους υψηλότερους απολογισμούς θυμάτων στη Δύση- ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε τον Μάιο να δημιουργήσει ένα «κορυφαίο παγκοσμίως» σύστημα για τη διενέργεια τεστ και τον εντοπισμό της έκθεσης των πολιτών στον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά οι αλλεπάλληλες προσπάθειες δημοσιογράφων του Reuters να υποβληθούν σε τεστ απέτυχαν, ενώ σε ένα κέντρο διενέργειας του τεστ στο Σάουδεντ-ον-Σι της ανατολικής Αγγλίας, εκατοντάδες πολίτες στέκονταν στην ουρά για να υποβληθούν σε τεστ, κάποιοι από τις 05:00.

«Η ικανότητα των εργαστηρίων υπήρξε ένα ζήτημα, το διαχειριζόμαστε» δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα» είπε στο BBC TV. «Γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα τρωτά σημεία, δοκιμάζουμε πιλοτικά νέα εξεταστικά κέντρα χωρίς ραντεβού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Τρίτη ότι, για να διορθωθεί το σύστημα, απαιτούνται εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Μπάκλαντ, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, στα κέντρα φροντίδας αλλά και οι μαθητές και οι γονείς τους θα πρέπει να προηγηθούν για να υποβληθούν σε τεστ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι η δυνατότητα διενέργειας των τεστ θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά ώστε να μπορεί να υποβληθεί σε αυτά όλος ο πληθυσμός.

«Αν αυτό ακούγεται μακρινό -αν χοντρικά τετραπλασιάσουμε τη δυνατότητα εξέτασης που σχεδιάζουμε τώρα, όχι 500.000 ημερησίως, αλλά δύο εκατομμύρια ημερησίως, θα μπορούμε να εξετάζουμε μια φορά τον μήνα κάθε πολίτη» συμπλήρωσε ο Χαντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης