Η Χιλή είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που φτάνει το ένα γιγαβάτ εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών έργων, ενώ άλλα 2,2 γιγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η εκ νέου ενεργοποίηση της διασύνδεσης με την Αργεντινή και η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια από τις φωτοβολταϊκές της εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιανουάριο, οκτώ φωτοβολταϊκά έργα τέθηκαν σε περιβαλλοντική αξιολόγηση πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους, ενώ ήδη άλλα 165 μεγαβάτ αναμένεται να εγκατασταθούν μέσα στον επόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο για την Καινοτομία και την Προώθηση της Αειφόρου Ενέργειας (CIFES). Αυτό περιλαμβάνει έργα τόσο σε εμπορική λειτουργία όσο και στο στάδιο των δοκιμών.

Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή φτάνουν συνολικά τα 2,2 γιγαβάτ στη Χιλή. Τα έργα αυτά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Πέρα από τη σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η επανέναρξη της λειτουργίας της διασύνδεσης με την Αργεντινή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αργεντινή θα συνεχιστούν έπειτα από πολλά χρόνια από τη συγκεκριμένη γραμμή μεταφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Ενέργειας της Χιλής Μάξιμο Πατσέκο ανακοίνωσε την εκ νέου ενεργοποίηση αυτής της διασύνδεσης, αναφέροντας ότι «η βόρεια Χιλή σημαίνει εξόρυξη, αλιεία και τώρα εξαγωγή ηλιακής ενέργειας».

Το μεγαλύτερο μέρος των φωτοβολταϊκών έργων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στη Χιλή βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ ισχυρή και υπάρχει μια σημαντική μεταλλευτική βιομηχανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης