Η κυβέρνηση της Χιλής παρουσίασε την Κυριακή το σχέδιό της για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που επιβάλλει, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού επιβραδύνεται σε κάποιες περιοχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το σχέδιο, που βαφτίστηκε «Βήμα Βήμα», προβλέπει πέντε στάδια από την πλήρη καραντίνα ως την προχωρημένη επανεκκίνηση της οικονομίας και θα εφαρμοστεί με βάση επιδημιολογικά κριτήρια, τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας και τη δυνατότητα ιχνηλάτησης επαφών των ανθρώπων που προσβάλλονται, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες «πέντε εβδομάδες βελτίωσης μας επιτρέπουν να εισέλθουμε σε νέο στάδιο σήμερα (…). Θα εφαρμόσουμε το σχέδιο (…) με σύνεση, με ευέλικτο τρόπο» υπογράμμισε ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα στην παρουσίαση. Πρόσθεσε ότι σε 12 περιφέρειες η κατάσταση βελτιώθηκε το τελευταίο διάστημα.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας που κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή χαλκού, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κατοίκων της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας Σαντιάγο, παραμένει υπό περιορισμό, καθώς οι Αρχές πασχίζουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της Χιλής έχει καταγράψει πάνω από 8.500 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου περίπου 330.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η κυβέρνηση του Πινιέρα δεν διευκρίνισε πάντως πότε θα αρθεί το lockdown στο Σαντιάγο και σε περιοχές του Βορρά όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα μεταλλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, στις αρχές του Μαρτίου, η κυβέρνηση της Χιλής επέβαλε διάφορα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωσή του, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος των συνόρων, του κλεισίματος όλων των εμπορικών καταστημάτων και των υπηρεσιών που δεν κρίθηκαν απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς και της επιβολής καραντίνας στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης