Η διαρροή πετρελαίου, που προκλήθηκε μετά τη θανατηφόρα έκρηξη και βύθιση της εξέδρας άντλησης της BP Plc στον Κόλπο του Μεξικού, είναι πενταπλάσια απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμούν οι επιστήμονες, καθώς οι πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί απειλούν να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή σε τέσσερις πολιτείες της χώρας που έχουν ακτές στον Κόλπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η BP εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 5.000 ποδών (1.525 μέτρων) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Αυτό ανακοίνωσε ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά «τα 5.000 βαρέλια την ημέρα».

Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται και επίσημα νεκροί.

Για την κατάσταση ενημερώνεται διαρκώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι Αρχές κάλεσαν την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους. Την ίδια ώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί απειλεί βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών στη Λουιζιάνα, στον Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη Φλόριντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας που έχει σχηματιστεί εκτιμάται ότι ξεπερνά αυτό της Δυτικής Βιρτζίνια.

Στο μεταξύ, ενώ η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα, η αλλαγή των ανέμων ενδέχεται να τη σπρώξει στις ακτές μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα ζήτησε να υπάρξει κατεπείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατευτούν οι ακτές της.

Διαβάστε επίσης:

Οι ακτές της Λουιζιάνα εκπέμπουν SOS
, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 02:18.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης