Οι δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη αρνήθηκαν ότι κρατούν έναν πολίτη των ΗΠΑ και είπαν ότι απήχθη από άγνωστους ένοπλους στην πρωτεύουσα Σαναά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Συνάδελφοι του Ντάνι Λαβόν Μπερκ, ενός μηχανικού ο οποίος εργάζεται στην Υεμένη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, δήλωσαν τη Δευτέρα πως δυνάμεις των Χούτι τον συνέλαβαν στη Σαναά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Χούτι, σύμμαχοι του Ιράν, και ο σύμμαχός τους, πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης, περιλαμβανομένης της Σαναά, και πολεμούν έναν υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Μια ένοπλη συμμορία βρίσκεται πίσω από «την εγκληματική και δειλή ενέργεια» της απαγωγής του Μπερκ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε αργά χθες από το ελεγχόμενο από τους Χούτι πρακτορείο ειδήσεων SABA.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας ακολουθούν τα ίχνη των δραστών της απαγωγής και [οι απαγωγείς] θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύζυγός του, Νάντια Μπερκ, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως ο σύζυγός της απήχθη το Σάββατο, αφού πήγε τα παιδιά τους στο σχολείο. Εργάζεται στην Υεμένη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, τελευταία στην πετρελαϊκή εταιρεία Safer, είπε η Μπερκ, που είναι από την Υεμένη.

«Δεν έχει προβλήματα ούτε διαφορές με οποιονδήποτε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έφυγε όπως έκαναν άλλοι» είπε. «Ζητώ να αφεθεί ελεύθερος ο σύζυγός μου και να επιστρέψει με ασφάλεια κοντά μου» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι απαγωγείς δεν επικοινώνησαν μαζί της και πως δεν είναι βέβαιη για την ταυτότητά τους.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ενήμερο και ανησυχεί για την πληροφορία περί εξαφάνισης του Μπερκ.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, όταν οι Χούτι προωθήθηκαν στο προσωρινό αρχηγείο του προέδρου Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι στο νότιο λιμάνι Άντεν, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει τη χώρα και να ζητήσει τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης