Ξεκάθαρος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της γαλλικής Αστυνομίας, RAID, όσον αφορά στις προθέσεις του βασικού υπόπτου για τις δολοφονίες επτά ανθρώπων το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας. Ο Amaury de Hauteclocque αναφέρει πως ο δράστης ήταν «αποφασισμένος να μην παραδοθεί στις Αρχές», υπογραμμίζοντας πως «ήθελε να πεθάνει, πολεμώντας». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Μάς είπε: “Είμαι Μουτζαχεντίν, θέλω να πεθάνω με το όπλο στο χέρι, θα με σκοτώσετε, είμαι πολύ περήφανος και είναι τιμή μου να πολεμώ την RAID. Θέλω να σκοτώσω όσο το δυνατόν περισσότερους από εσάς”. Μάς διευκρίνιζε ότι ούτε μια στιγμή, όσο διήρκεσε η διαπραγμάτευση με τους αστυνομικούς, πανέτοιμους να κάνουν έφοδο στο διαμέρισμά του, δεν διανοήθηκε ότι υπήρχε περίπτωση να παραδοθεί», εξήγησε σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση.

«Ένας Μουτζαχεντίν δεν παραδίδεται ποτέ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της RAID.

Ο 24χρονος Mohammed Merah, Γάλλος πολίτης, αλγερινής καταγωγής, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός ελεύθερου σκοπευτή την ώρα που μέσα στο διαμέρισμα στο οποίο είχε «ταμπουρωθεί» για πάνω από 24 ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη έφοδος της Αστυνομίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι συνάδελφοί του άνοιξαν πυρ κατά του ενόπλου μόνο όταν διαπίστωσαν ότι κινδύνευε άμεσα η ζωή τους. «Ο Μohammed Merah επιτέθηκε πρώτος. Πιστεύω μάλιστα ότι παρέτεινε σκόπιμα τη διαπραγμάτευση, αφού έμενε για ώρα σε ανάπαυση, προετοιμάζοντας έτσι καλύτερα την τελική αναμέτρηση μαζί μας», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φθάνοντας στις 03.00 το ξημέρωμα της Τετάρτης στο διαμέρισμα του, δεχθήκαμε με κλειστή την εξώπορτα πυρά από το εσωτερικό του. Άφησα διαπραγματευτή στην εξώπορτα να του μιλά έως την αυγή, δίνοντας όμως εντολή παράλληλα να ρίχνονται χειροβομβίδες κρότου και περιοδικά, ώστε να μην μπορεί να κοιμηθεί», επεσήμανε επίσης.

Δείτε το video με τη τρισδιάστατη αναπαράσταση της επιχείρησης…

«Στις 22.30 το βράδυ της Πέμπτης έγινε, τελικά, η έφοδος. Μέσα στο διαμέρισμα, η διάταξη των επίπλων καθυστέρησε πολύ την προέλασή μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιληφθήκαμε τον Merah μόλις μια ολόκληρη ώρα αργότερα, χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα ότι η τοποθεσία δεν είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Καταρτίσαμε τότε το σχέδιο εγκλωβισμού του στο μικρό αποχωρητήριο-λουτρό και καθώς εμείς είχαμε φορέσει αντιασφυξιογόνες μάσκες, θελήσαμε να τον εξουδετερώσουμε μέσω των πολλών δακρυγόνων που είχαμε στην κατοχή μας. Εκείνος όμως συνέχισε να αντιστέκεται», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε με γλαφυρό τρόπο την περιγραφή του.

«Όταν περάσαμε στο λουτρό-αποχωρητήριο, ενώ μάς πυροβόλησε, διέταξα να ρίξουμε χειροβομβίδα αμυντικού χαρακτήρα, ώστε να εκφοβιστεί και αν γίνεται, να συλληφθεί ζωντανός. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν ανταποδώσαμε αρχικά τα συνεχιζόμενα πυρά του, αν και μέλη της ομάδας βρέθηκαν αντιμέτωπα με βλήματα και τραυματίστηκαν από θραύσματα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ο Merah συνέχιζε να πυροβολεί προς όλες τις κατευθύνσεις: αριστερά, δεξιά, μπροστά του, πίσω του, επιχειρώντας να φθάσει στο μπαλκόνι.

«Τότε, λοιπόν, έλαβαν θέσεις στο στηθαίο του μπαλκονιού μερικοί ελεύθεροι σκοπευτές, από τις ενισχύσεις. Ο Merah, θέλοντας να κάνει επίθεση, περνά ένα χέρι του πάνω από το στηθαίο, οπότε οι αστυνομικοί τον εξουδετερώνουν. Τον ωθούν να πέσει στο έδαφος. Πριν καταλήξει κάτω, ενδέχεται να είχε σκοτωθεί. Έπεσε ακριβώς μπροστά μου», κατέληξε.

Δείτε το video με τη συνέντευξη του επικεφαλής της RAID…

Διαβάστε επίσης:
Νεκρός ο δράστης στην Τουλούζη, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012, 00:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης