Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν να μείνουν μακριά από τις αντιπαλότητες που φέρνουν αντιμέτωπες τις μεγάλες δυνάμεις, παρά τη στρατηγική σύμπραξή τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Εμιράτων.

Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τον ιστορικό εταίρο της στη Μέση Ανατολή, τη Σαουδική Αραβία, είναι τεταμένες μετά την απόφαση, στις 5 Οκτωβρίου, του καρτέλ ΟΠΕΚ+, του οποίου ηγείται το Ριάντ, να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία ήλπιζε σε μια μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές που διεξάγονται στα μέσα της προεδρικής θητείας, κατήγγειλε αυτή την απόφαση και κατηγόρησε στο Ριάντ ότι προσφέρει στη Ρωσία «οικονομική υποστήριξη» βοηθώντας την να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Τα Εμιράτα δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιλέξουν ένα στρατόπεδο ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο Γκαργκάς στη διάρκεια διάσκεψης που οργανώθηκε από την ομάδα σκέψης Emirates Policy Center στο Αμπού Ντάμπι. «Σε καμιά περίπτωση δεν θα θυσιάσουμε την κυριαρχία μας», πρόσθεσε.

Τα Εμιράτα, όπως και οι άλλες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, διατηρούν καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ασφάλεια και η ευημερία των Εμιράτων δεν εξαρτώνται από μία ή δύο χώρες», τόνισε ακόμη ο Γκαργκάς, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών. «Οι εμπορικές σχέσεις στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Ανατολή, ενώ οι σχέσεις μας στον τομέα της ασφάλειας είναι στραμμένες προς τη Δύση», πρόσθεσε.

Τα Εμιράτα φιλοξενούν περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση τους, στην Αλ Ντάφρα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Αμπού Ντάμπι. Είναι η πρώτη βάση στη Μέση Ανατολή στην οποία αναπτύχθηκαν το 2019 αμερικανικά μαχητικά F-35.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης