Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αποκλειστικά και μόνο ειρηνικούς σκοπούς, εφόσον η χώρα δεν συνεργάζεται πλήρως με το ελεγκτικό αυτό όργανο του ΟΗΕ σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.

«Η υπηρεσία συνεχίζει να επαληθεύει ότι δεν υποκλέπτονται πυρηνικά υλικά στο Ιράν, δεν μπορούμε όμως να επιβεβαιώσουμε ότι όλα τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς, διότι το Ιράν δεν εφαρμόζει την αναγκαία συνεργασία», δήλωσε ο Αμάνο, κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου των 35 κυβερνητών της IAEA για τον μήνα Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι οι επιθεωρητές της IAEA έχουν πρόσβαση σε ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε ορισμένες άλλες, ούτε και η επαφή τους με ντοκουμέντα και υπευθύνους του επίμαχου προγράμματος.

Πριν από δύο εβδομάδες, η IAEA δημοσιοποίησε έκθεση, στην οποία για πρώτη φορά εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα το Ιράν να εργάζεται με σκοπό την κατασκευή πυρηνικών όπλων και όχι για ανάλογες δραστηριότητές του στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης