ΙΑΕΑ: Η πυρηνική κρίση θα ξεπεραστεί

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011, 18:49
ΙΑΕΑ: Η πυρηνική κρίση θα ξεπεραστεί
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, όσον αφορά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

«Η ΙΑΕΑ εργάζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει, σε συνεργασία με άλλες χώρες και άλλες διεθνείς οργανώσεις, για να βοηθήσει την Ιαπωνία να δώσει τέλος στην κρίση και να μειώσει τις συνέπειες το μέγιστο δυνατό», προσέθεσε ο Ιάπωνας διπλωμάτης κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου του συμβουλίου κυβερνητών της ΙΑΕΑ στη Βιένη.

«Η κρίση δεν έχει ακόμη φτάσει στο τέλος της και η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι παραμένει πολύ σοβαρή, όμως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κρίση θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά», προσέθεσε.

Εξάλλου η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες ανέβαλαν τη ρίψη θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα όταν εθεάθη γκρίζος καπνός πάνω από το κτίριο του αντιδραστήρα.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει λίγο αργότερα ότι σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα, ενώ η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τα αίτια πρόκλησης του καπνού αυτού.

Η Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου για τα Πυρηνικά (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η κατάσταση "δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3" στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, "οι οποίοι έχουν αναμφίβολα υποστεί ζημιές στο επίπεδο της καρδιάς των αντιδραστήρων".

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011, 18:50