Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας τις συζητήσεις που είχε στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της έρευνάς της για την πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Η ΙΑΕΑ ζήτησε από την Τεχεράνη να απαντήσει στις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί το 2011, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν φέρεται να διεξήγαγε έρευνες και συγκεκριμένες εργασίες στο παρελθόν για την απόκτηση ατομικής βόμβας. Παράλληλα, κλήθηκε να δώσει πληροφορίες για την κατασκευή πυροκροτητών για μια βόμβα. Το 2011, η ΙΑΕΑ είχε δηλώσει ανήσυχη από τους «πυροκροτητές αυτούς που είναι έτοιμοι να πυροδοτηθούν» λόγω «της πιθανής εφαρμογής τους σ’ ένα πυρηνικό όπλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλο θέμα αφορά σε μελέτες «υπολογισμού και μοντελοποίησης» που διεξήχθησαν στο Ιράν για τη μεταφορά νετρονίων. Τα θέματα αυτά αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2013 μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ, βάσει της οποίας η Τεχεράνη δέχτηκε μέτρα διαφάνειας για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης