Ιαπωνία: Ραδιενεργό νερό ενδέχεται να έχει διαρρεύσει στην θάλασσα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 18:23
Ιαπωνία:  Ραδιενεργό νερό ενδέχεται να έχει διαρρεύσει στην θάλασσα
Υπάρχει πιθανότητα το άκρως ραδιενεργό νερό που διέρρευσε από μια δεξαμενή αποθήκευσης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, να έχει διαρρεύσει στην θάλασσα, αναγνώρισε σήμερα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό, η Tokyo Electric Power (Tepco).

«Εντοπίσαμε ίχνη ραδιενέργειας σε ένα μικρό ρυάκι στην ανατολική πλευρά της ζώνης της δεξαμενής», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Tepco Τσουγιόσι Νουματζίρι.

Το επίπεδο της ραδιενέργειας που καταμετρήθηκε εκεί φτάνει έως και τα έξι μιλισίβερτ ανά ώρα, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Υπάρχει μια πιθανότητα το ραδιενεργό νερό, χώμα και άμμος να έφθασαν σε αυτό το μικρό ρυάκι και να κατέληξαν στην θάλασσα. Έχουμε την πρόθεση να εξετάσουμε σε βάθος την κατάσταση», πρόσθεσε.

Η Tepco πρόκειται να αντλήσει έως και 300 τόνους μολυσμένου με ραδιενέργεια ύδατος που διέρρευσαν από μια δεξαμενή, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο της διαρροής.

Οι σχολιαστές και οι αρχές εκφράζουν φόβους για παρόμοιες διαρροές στο μέλλον καθώς υπάρχουν περίπου 350 δεξαμενές του ιδίου είδους με αυτήν στην οποία σημειώθηκε διαρροή, στις περίπου χίλιες που κατασκευάστηκαν βιαστικά στον σταθμό. Ήδη έχουν σημειωθεί άλλες τέσσερις διαρροές, αλλά σαφώς μικρότερου εύρους

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 18:23