Το υπουργικό συμβούλιο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ενέκρινε την Τρίτη νομοσχέδιο που θεσπίζει 10ήμερη «χρυσή» αργία για την αυτοκρατορική διαδοχή που έχει προγραμματιστεί την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο, η 1η Μαΐου, η ημέρα που έχει καθοριστεί προκειμένου ο πρίγκιπας διάδοχος Ναρουχίτο να ανέλθει στον αυτοκρατορικό θρόνο, θα χαρακτηριστεί εθνική αργία. Καθώς η 29η Απριλίου και το διάστημα 3-6 Μαΐου είναι ήδη επίσημες αργίες, η 30ή Απριλίου και η 2α Μαΐου επίσης θα χαρακτηριστούν αργίες, αφού η ιαπωνική νομοθεσία ορίζει πως μία ημέρα της εβδομάδας που πέφτει μεταξύ δύο εθνικών εορτών αυτομάτως χαρακτηρίζεται αργία. Ως εκ τούτου, η 10ήμερη αργία θα ξεκινήσει στις 27 Απριλίου, ημέρα Σάββατο, και θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο γνωστοποίησε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τα καθήκοντα του και να παραδώσει τον θρόνο στον πρίγκιπα διάδοχο σε σπάνιο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τον Αύγουστο 2016, επικαλούμενος τη μεγάλη ηλικία του.

Τον Ιούνιο του 2017, το ιαπωνικό κοινοβούλιο θέσπισε νομοθεσία προκειμένου να επιτραπεί στον Ακιχίτο να αποχωρήσει και να ανέβει στον θρόνο ο Ναρουχίτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος, που σχεδιάστηκε ειδικά για τον σημερινό ηγέτη, θα επιτρέψει στον Ακιχίτο να γίνει ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας που αποχωρεί από τον θρόνο εδώ και δύο αιώνες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε εφέτος τον Μάρτιο διάταγμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή αποχώρησης του αυτοκράτορα Ακιχίτο στις 30 Απριλίου του 2019. Ο πρίγκιπας διάδοχος Ναρουχίτο αναμένεται να ανέλθει στον θρόνο την 1η Μαΐου του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης