Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας συνέστησε κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης το οποίο θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε εξαιτίας της αύξησης του επιπέδου της απειλής να σημειωθεί ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Κουτσίνοεραμποτζίμα, μεταδίδουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων του νησιού (υπολογίζεται ότι είναι περίπου 100).

Η μετεωρολογική, σεισμολογική και ηφαιστειολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στο Κουτσίνοεραμποτζίμα.
Το επίπεδο κινδύνου αυξήθηκε από το δεύτερο στο τέταρτο, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να προετοιμαστούν για να εγκαταλείψουν άμεσα το νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η σεισμική δραστηριότητα στο ηφαίστειο και οι εκλύσεις θειαφιού έχουν αυξηθεί σε μια από τις κορυφές του ηφαιστείου, περίπου 1.000 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο, κάτι που την εξώθησε να ανεβάσει το επίπεδο του κινδύνου στο τέταρτο της πεντάβαθμης κλίμακας.

Στο ηφαίστειο είχε σημειωθεί έκρηξη το 2015, με αποτέλεσμα τέφρα και αέρια να εκτοξευθούν σε ύψος χιλιάδων μέτρων και να εκλυθούν δυνητικά θανατηφόρες πυροκλαστικές ροές.

Τότε, όλος ο πληθυσμός του νησιού είχε απομακρυνθεί, αλλά σταδιακά επέστρεψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ιαπωνία υπάρχουν 110 ενεργά ηφαίστεια και παρακολουθούνται στενά 47. Όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 63 άνθρωποι στην ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Οντάκε, τον Σεπτέμβριο του 2014, επρόκειτο για τη χειρότερη καταστροφή του είδους τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια.
Τον Ιανουάριο, ένας ιάπωνας στρατιωτικός σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από βράχια που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια ηφαιστειακής έκρηξης σε χιονοδρομικό κέντρο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης