Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προχώρησε την Παρασκευή στη δημοσιοποίηση ενός βασικού άξονα δράσης για την απομάκρυνση όλων των ραδιενεργών ουσιών που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα λόγω εκτεταμένης διαρροής στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi. Ήδη, εδώ και περίπου έναν μήνα, ειδικά συνεργεία έχουν ξεκινήσει τις εργασίες καθαρισμού σε διάφορες πόλεις της επαρχίας Φουκουσίμα η οποία επλήγη περισσότερο από την πυρηνική καταστροφή που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 11 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το αναλυτικό πλάνο του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα μέλη των ειδικών συνεργείων, με τη συνδρομή φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα επεμβαίνουν σε περιοχές εντός της ζώνης περιορισμένης εκκένωσης (20-30 χλμ.) περιμετρικά του εργοστασίου όπου το ποσοστό της ετήσιας έκθεσης σε ραδιενέργεια θα φθάνει ή θα ξεπερνάει το 1 μιλισίβερτ.

Παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον «καθαρισμό» των περιοχών εντός της ζώνης πλήρους εκκένωσης (1-20 χλμ.), ωστόσο λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας σε αυτόν τον τομέα, οι εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν με δυσκολία και να είναι χρονοβόρες. Στόχος είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας να κατέβουν κάτω από τα 20 μιλισίβερτ μέσα σε δύο χρόνια στη συγκεκριμένη ζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιθυμούμε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους φορείς των κοινοτήτων έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμός των εργασιών», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Goshi Hosono.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης