Η επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία για τις σχέσεις με την Ταϊβάν δήλωσε σήμερα ότι θα καλέσει την ιαπωνική κυβέρνηση να διαθέσει ένα μέρος του αποθέματος των εμβολίων της AstraZeneca κατά του COVID-19 που έχει η χώρα, στην Ταϊβάν, ώστε να τη βοηθήσει για να αντιμετωπίσει μία έξαρση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό.

«Πρέπει να διαθέσουμε εμβόλια στην Ταϊβάν το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Μασαχίσα Σάτο στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μετά από μία συνάντηση μελών του κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν η Ιαπωνία βρισκόταν σε ανάγκη, η Ταϊβάν μάς έστειλε 2 εκατομμύρια μάσκες» πρόσθεσε ο Σάτο, που έχει υπηρετήσει ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών.

«Νομίζουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τη δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε κάθε χώρα και περιοχή, για την επίτευξη μιας παγκόσμιας υγειονομικής κάλυψης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα εξετάσουμε ταχύτατα και θα δούμε μία συγκεκριμένη πολιτική σχετικά με το πώς θα διαθέσουμε σε άλλες χώρες και περιοχές εμβόλια, που περισσεύουν από την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών», σύμφωνα με τον ίδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάτο αρνήθηκε να σχολιάσει αν το Τόκιο έλαβε αιτήματα για τη διάθεση εμβολίων από συγκεκριμένες χώρες.

Η σύσταση αυτή θα συμπεριληφθεί σε μία σειρά προτάσεων που η επιτροπή θα παραδώσει στον υπουργό Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι με στόχο την ενίσχυση των διμερών διπλωματικών και αμυντικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

To Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την αναφορά, αλλά ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να λάβει εμβόλια, είτε μέσω των βιομηχανιών είτε μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας COVAX.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο διάθεσης μέρος των εθνικών προμηθειών των εμβολίων της AstraZeneca PLC κατά του COVID-19, που έχει διασφαλίσει η ίδια, στην Ταϊβάν, σύμφωνα με μία σημερινή αναφορά της εφημερίδας «Sankei» που επικαλέστηκε πηγές της κυβέρνησης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος.

Η Ιαπωνία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια 120 εκατομμυρίων δόσεων.

Ωστόσο δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για τη χρήση των εμβολίων αυτών στη χώρα, μετά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί διεθνώς σχετικά με τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης