Περισσότερους από 30 αναίσθητους πεζοπόρους, που πιστεύεται πως είναι νεκροί, εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία της Ιαπωνίας κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου Οντάκε, το οποίο εξερράγη τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απίστευτη τραγωδία στην Ιαπωνία, καθώς τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν 30 πεζοπόρους αναίσθητουςΗ κρατική ραδιοτηλεόραση NHK μεταδίδει πως οι 30 πεζοπόροι βρέθηκαν σε κατάσταση «καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», χωρίς να αποσαφηνίσει αν είναι νεκροί. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά από τις ιαπωνικές αρχές, καθώς ο θάνατος ενός ανθρώπου επιβεβαιώνεται μόνο μετά την εξέτασή του από γιατρούς. Αστυνομική πηγή, πάντως, που μίλησε στο Associated Press δήλωσε ότι τα θύματα δεν αναπνέουν και πως οι καρδιές τους έχουν σταματήσει.

Οι ορειβάτες εντοπίστηκαν κοντά στην κορυφή του Οντάκε, το οποίο έχει ύψος 3.067 μέτρα και βρίσκεται ανάμεσα στις περιφέρειες Ναγκάνο και Γκίφου, περίπου 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο. Τα στοιχεία των θυμάτων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Χάρτης της περιοχήςΤο Οντάκε αποτελεί δημοφιλή προορισμό για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Όταν χθες, εντελώς ξαφνικά, αυτό εξερράγη, περίπου 250 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις πλαγιές του. Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και στάχτης βγήκε μέσα από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ σημειώθηκε ακόμη κατολίσθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισχυρή έκρηξη ανάγκασε πολλούς από τους τουρίστες, που εκείνη τη στιγμή είχαν σχηματίσει ομάδες πεζοπορίας, να κινηθούν εσπευσμένα προς τις παρυφές του βουνού. Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο ερασιτεχνικό βίντεο που ακολουθεί, η στάχτη τούς πρόλαβε, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνιχτική και περιορίζοντας δραματικά την ορατότητα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, περίπου 50 άνθρωποι εκτιμάται πως πέρασαν τη νύχτα πάνω στο ηφαίστειο, παγιδευμένοι από τη στάχτη και τον καπνό.

(Πεζοπόροι προσπαθούν να ξεφύγουν από το σύννεφο στάχτης και καπνού)

(Οι πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη)

Συναγερμός σε όλη την Ιαπωνία

Από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση των αρχών ήταν τεράστια. Στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν τους διασώστες στις πλαγιές του ηφαιστείου και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των ομάδων πεζοπορίας, που είχαν παγιδευτεί σε διάφορα σημεία.

Το 1991 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από έκρηξη του ηφαιστείου ΟυνζένΗ Ιαπωνία είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, ωστόσο για περισσότερες από δύο δεκαετίες δεν υπήρχαν αναφορές για θανάτους από έκρηξη ηφαιστείου. Το τελευταίο περιστατικό είχε συμβεί το 1991, όταν 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ηφαίστειο Ουνζέν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει το Σάββατο πως το ηφαίστειο Οντάκε εξερράγη λίγο πριν από το μεσημέρι και η στάχτη άρχισε να καλύπτει τα πάντα από τη νότια πλαγιά του βουνού και σε έκταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων.

Περίπου 550 στρατιώτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες συμμετείχαν στις επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών, μεταξύ αυτών και αρκετών παιδιών, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου μετά την αναπάντεχη έκρηξη.

Σχεδόν 300 ορειβάτες πλησίαζαν εκείνη τη στιγμή στην κορυφή του Οντάκε. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να φύγουν, όμως μερικές δεκάδες (45 έως 49, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών) δεν είχαν καταφέρει να κατέβουν μέχρι τη δύση του ηλίου και πέρασαν τη νύχτα στα καταφύγια.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όλα έγιναν μέσα σε μια στιγμή, ενώ αρκετοί από τους ορειβάτες θεώρησαν αρχικά πως ο εκκωφαντικός θόρυβος προερχόταν από κεραυνό.

Ειδική υπηρεσία παρακολουθεί κάθε χρόνο στενά τη δραστηριότητα των ηφαιστείων ανά την ιαπωνική επικράτεια και με το παραμικρό ανησυχητικό σημάδι δίνει άμεσα εντολή για απαγόρευση της πρόσβασης σε πεζοπόρους και ορειβάτες.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης