Ιαπωνία: Οι θανατοποινίτες επιθυμούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων την ημέρα εκτέλεσής τους

Ιαπωνία: Οι θανατοποινίτες επιθυμούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων την ημέρα εκτέλεσής τους
Οι 133 καταδικασμένοι σε θάνατο στην Ιαπωνία επιθυμούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων την ημέρα εκτέλεσής τους και δεν θέλουν να απαγχονιστούν, σύμφωνα με κοινοβουλευτική μελέτη.

Η πλειοψηφία των καταδικασμένων σε θάνατο που περιμένουν να εκτελεστούν ζητούν να γνωρίζουν από πριν πότε θα εκτελεστούν και όχι να το μαθαίνουν την ίδια ημέρα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, προκύπτει από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο από τη Μιζούκο Φουκουσίμα, αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ένωσης για την κατάργηση της θανατικής ποινής. 

Από τους 78 θανατοποινίτες που απάντησαν στις ερωτήσεις, οι 51 δήλωσαν πως θα ήθελαν να γνωρίζουν εκ των προτέρων την ημερομηνία εκτέλεσής τους, λέγοντας οι περισσότεροι ότι αυτό θα τους επέτρεπε να αποχαιρετήσουν τις οικογένειές τους. Περισσότεροι από τους μισούς τόνισαν επίσης πως θα ήθελαν η εκτέλεση της ποινής τους να μη γίνεται διά απαγχονισμού, αλλά με θανατηφόρα ένεση.

Συνολικά επτά άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2012 στην Ιαπωνία, οι δύο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η συγκεκριμένη χώρα και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες δημοκρατίες της βιομηχανικά αναπτυγμένης Δύσης όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή.

Στις 20 Δεκεμβρίου 111 χώρες -αριθμός ρεκόρ- υιοθέτησαν απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για κατάργηση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια της θανατικής ποινής. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Ιράν, η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και η Συρία είναι ανάμεσα στις 41 χώρες που ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής, η οποία δεν είναι δεσμευτική.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012, 10:11