Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν τη Δευτέρα τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, που αντανακλούν την προθυμία της πρώτης να αναλάβει έναν πιο ισχυρό διεθνή ρόλο σε μια περίοδο αυξανόμενης κινεζικής ισχύος και αυξανόμενων ανησυχιών για την εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.

Αυτή η (πρώτη από το 1997) αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών επιτρέπει μια παγκόσμια στρατιωτική συνεργασία που περιλαμβάνει την άμυνα εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων, εναντίον επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και τη ναυτική ασφάλεια έπειτα από μια περυσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης με την οποία δόθιηκε μια νέα ερμηνεία στο ειρηνιστικό σύνταγμα της Ιαπωνίας, ώστε να επιτραπεί η άσκηση του δικαιώματος της «συλλογικής αυτοάμυνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατευθυντήριες γραμμές αντανακλούν έναν κόσμο που αλλάζει και βάσει αυτών η Ιαπωνία θα μπορούσε να καταρρίψει πυραύλους που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ και να προστρέξουν σε βοήθεια τρίτων χωρών που δέχονται επίθεση.

Με αυτή τη νέα κατεύθυνση, η οποία ήταν το κεντρικό θέμα της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, ο Άμπε θέλει να δείξει πως η Ιαπωνία είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες για την ασφάλεια της.

Σε ανταπόδοση, ο συντηρητικός Ιάπωνας ηγέτης που είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, επιδιώκει νέες διαβεβαιώσεις ότι η Αμερική θα δώσει βοήθεια στην Ιαπωνία σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση «επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της συμμαχίας στην ασφάλεια της Ιαπωνίας», καθώς και την κυριαρχία της Ιαπωνίας στις διαφιλονικούμενες νησίδες στην Ανατολική Κινέζικη θάλασσα γνωστές ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης