Ιαπωνία και Μεξικό προσφέρουν στρατεύματα στον ΟΗΕ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014, 13:55
Ιαπωνία και Μεξικό προσφέρουν στρατεύματα στον ΟΗΕ
Στρατεύματα στην υπηρεσία του ΟΗΕ θέτουν για πρώτη φορά η Ιαπωνία και το Μεξικό, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την ολοκλήρωση συνεδρίασης που στόχο είχε την ενίσχυση των κυανοκράνων. Επικεφαλής της συνεδρίασης ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτικά οι υπόλοιπες αποφάσεις:

  • Η Σουηδία θα στείλει 250 στρατιώτες στο Μάλι για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική αποστολή «Minusma».
  • Η Κίνα θα στείλει 700 άνδρες στο Νότιο Σουδάν, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.
  • Η Γαλλία θα αναλάβει την εκπαίδευση 2.000 κυανοκράνων τον χρόνο.
  • Η Ρουάντα θα συνεισφέρει ελικόπτερα και αστυνομικούς στην αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης Ερβέ Λαντσού χαρακτήρισε «πολύ θετική» την απόφαση του Μεξικού και της Ιαπωνίας.

Μεξικό και Ιαπωνία θα συνεισφέρουν στρατεύματα στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών σε χώρες όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσειςΟ πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας Σίνζο Άμπε δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η χώρα του θα αναθεωρήσει τη νομοθεσία στον τομέα της ασφάλειας, για να είναι σε θέση να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης. Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας την εμποδίζει να στέλνει στρατεύματα σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο είχε ανακοινώσει την Πέμπτη κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του θα λαμβάνει πλέον μέρος στις αποστολές των κυανοκράνων.

Ο αριθμός των κυανοκράνων έχει φτάσει στο ρεκόρ των 130.000 στρατιωτών, αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων που συμμετέχουν σε 16 αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Β.Μ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014, 14:52