Ιαπωνία: Κυβερνητική υγειονομική επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 14:52
Ιαπωνία: Κυβερνητική υγειονομική επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Κυβερνητική υγειονομική επιτροπή της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 στη χώρα, αυτό των Pfizer/BioNTech, μετέδωσε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, καθώς η χώρα επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να θέσει υπό έλεγχο ένα τρίτο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η επίσημη έγκριση του εμβολίου, παρτίδες του οποίου έφτασαν σήμερα το πρωί στην Ιαπωνία, θα δοθεί την Κυριακή από τον Ιάπωνα υπουργό Υγείας Νοριχίσα Ταμούρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει ανακοινώσει ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ξεκινώντας από περίπου 10.000 εργαζομένους στο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει αρκετές προμήθειες για όλον τον πληθυσμό ως τα μέσα του έτους.

Περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού έφτασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ναρίτα, κοντά στο Τόκιο, σήμερα με πτήση από τις Βρυξέλλες, μετέδωσε το Kyodo.

Στην Ιαπωνία είχαν υπάρξει ανησυχίες ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να εμποδίσει εξαγωγές των εμβολίων, ωθώντας τον επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού της Ιαπωνίας να προειδοποιήσει κατά του αυξανόμενου εθνικισμού στις προμήθειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει όλα τα αιτήματα για εξαγωγή εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ιαπωνίας, μετά τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης των ροών εμβολίων στις 30 Ιανουαρίου.

Αξιωματούχος του ιαπωνικού Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για την άφιξη των εμβολίων, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Η Ιαπωνία έχει ρυθμίσει να αγοράσει 144 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, τα οποία επαρκούν για να εμβολιάσει 72 εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης έχει συνάψει συμφωνίες για τα εμβόλια που έχουν δημιουργήσει οι AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Moderna Inc και Novavax Inc.

Μέχρι στιγμής μόνο η Pfizer και η AstraZeneca έχουν υποβάλει αιτήσεις για έγκριση στη χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας τελεί υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το τρίτο και πιο θανατηφόρο κύμα του ιού που έπληξε τη χώρα στα τέλη του περασμένου έτους. Τα κρούσματα και οι θάνατοι παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα μόλις πάνω από 300 κρούσματα. Η Ιαπωνία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περίπου 410.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 6.772 θανάτους από την COVID-19. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προβλέπεται να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, 15:05