Ιαπωνία: Ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να διατηρήσει πλειοψηφία στη Γερουσία

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 16:18
Ιαπωνία: Ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να διατηρήσει πλειοψηφία στη Γερουσία

Οι Ιάπωνες ψηφίζουν σήμερα για να ανανεώσουν το ήμισυ των εδρών της Γερουσίας, σε μια ψηφοφορία που δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις και που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να ενισχύσει τον πρωθυπουργό Σίνζο 'Αμπε.

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ψηφοφορία για την ανάδειξη των μισών μελών της Γερουσίας (άνω βουλή του κοινοβουλίου), δηλαδή για την ανανέωση 124 εδρών από τις 245 συνολικά.

Δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων που έγινε για λογαριασμό του δικτύου NHK δείχνει τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Σίνζο 'Αμπε να διατηρεί σταθερή πλειοψηφία στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, και μαζί με τους συμμάχους του πιθανόν να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται ώστε ο 'Αμπε να μπορέσει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ειρηνικού Συντάγματος.

Σύμφωνα με το exit poll, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Σίνζο 'Αμπε και ο εταίρος του, το κόμμα Κομέιτο, αναμένεται να λάβουν από 67 έως 77 έδρες από τις 124 που πρόκειται να ανανεωθούν σήμερα, και να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Για να διατηρήσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο συνασπισμός και οι σύμμαχοί του πρέπει να κερδίσουν 85 έδρες στις σημερινές εκλογές.

Οι συντάξεις, ο φόρος κατανάλωσης, το Σύνταγμα και η εκπαίδευση ήταν τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά η επικράτηση του δεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD) υπό την προεδρία του 'Αμπε δεν δείχνει να κινδυνεύει.

Το ισχυρό κόμμα του 'Αμπε και ο σύμμαχός του, το κόμμα Κομέιτο, έχουν 70 έδρες στη μισή Γερουσία, την οποία δεν αφορούν οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης 'Αμπε, η οποία ήταν στην εξουσία από το τέλος του 2012, ήταν γύρω στο 45% στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK, με το 33% των ερωτηθέντων να δηλώνει αντίθετα, δυσαρεστημένο από το κυβερνητικό έργο.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 16:21