Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Άμπε θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο τη Νότια Κορέα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 04:14
Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Άμπε θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο τη Νότια Κορέα
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επιβεβαίωσε σήμερα ότι πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα τον επόμενο μήνα για να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα απέφευγε να πάει στη χώρα για να δείξει τη δυσαρέσκειά του όσον αφορά στη νέα θέση της Σεούλ σχετικά με τις «γυναίκες ανακούφισης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα «Sankei» ο Άμπε ανέφερε ότι θα πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέρει για να τονίσει στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν πως το Τόκιο δεν αποδέχεται την αξίωση της Σεούλ να γίνουν περισσότερα για να προσφερθεί βοήθεια στις «γυναίκες ανακούφισης», όπως αποκαλούνται κατ' ευφημισμόν οι Νοτιοκορεάτισσες που είχαν εξαναγκαστεί να δουλέψουν στα πορνεία των αυτοκρατορικών δυνάμεων την περίοδο της ιαπωνικής στρατιωτικής κατοχής στην Κορέα.

Βάσει μιας συμφωνίας (2015) ανάμεσα στον Άμπε και την προκάτοχο του Μουν, η Ιαπωνία ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις «γυναίκες ανακούφισης» και διέθεσε 1 δισεκατομμύριο γιεν (7,3 εκατ. ευρώ) ως βοήθεια στις εν λόγω γυναίκες. Όμως, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας τόνισε αυτόν τον μήνα ότι η συμφωνία εκείνη δεν ικανοποίησε τις ανάγκες των θυμάτων και αξίωσε να γίνουν περισσότερα.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, χαιρέτισε την απόφαση του Άμπε να επισκεφθεί τη χώρα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

«Οι δύο κυβερνήσεις (...) συζήτησαν σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Άμπε για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν και καλωσορίζουν την απόφαση της Ιαπωνίας να ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη» ανέφερε το δελτίο Τύπου του Κυανού Οίκου.

Ο Σίνζο Άμπε επεσήμανε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι πέραν του ότι θέλει να μεταφέρει στον Μουν τη «σταθερή θέση της Ιαπωνίας όσον αφορά στη συμφωνία για το ζήτημα των "γυναικών ανακούφισης"», θα τονίσει την «ανάγκη» να «υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας», καθώς και «να συνεχιστεί να ασκείται το μέγιστο επίπεδο πίεσης» στην Πιονγκγιάνγκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 04:14