Υπέρ της σταδιακής διακοπής της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ιαπώνων, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη επανέναρξης των περισσότερων αντιδραστήρων ανά την ιαπωνική επικράτεια ώστε να εξασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα επάρκεια ενέργειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Tokyo Shimbun.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Japan Association for Public Opinion Research, το 79,6% των ερωτηθέντων είπαν ότι τάσσονται υπέρ της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας τελικά. Ωστόσο, το 69% τάσσεται υπέρ της επανέναρξης ορισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων προκειμένου να διασφαλιστεί η προσφορά επαρκούς ενέργειας, ενώ το 28% τάσσεται κατά της προσωρινής επαναλειτουργίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο δύο από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα, ωστόσο είναι προγραμματισμένο να κλείσουν και αυτοί για συντήρηση στις αρχές Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει έλλειψη στην προσφορά ενέργειας το καλοκαίρι.

Η σημερινή δημοσκόπηση εμφανίζει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από εκείνα μιας προηγούμενης, που δημοσίευσε η Asahi Shimbun την περασμένη εβδομάδα, όταν το 57% των ερωτηθέντων τάχθηκαν εναντίον της επανέναρξης των αντιδραστήρων.

Ο διάλογος για την πυρηνική ενέργεια έχει γίνει έντονος μετά την πυρηνική καταστροφή του περασμένου Μαρτίου στη Φουκουσίμα, το χειρότερο δυστύχημα του είδους μετά το 1986, όταν είχε σημειωθεί εκείνο στο Τσέρνομπιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εμπορίου, Yukio Edano, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι μπορεί να μη λειτουργήσει κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία έγκαιρα, πριν από το καλοκαίρι, κάτι που θα σημάνει πως η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειψη ενέργειας που θα ανέλθει κατά εκτιμήσεις στο 10% στις ώρες υψηλής κατανάλωσης τη θερινή περίοδο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης