Η πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας ενέκρινε τη βασική ασφάλεια ενός αντιδραστήρα στο τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο την Τετάρτη (Πέμπτη πρωί ώρα Ελλάδας), καθώς η χώρα προχωρά προσεκτικά στην επανεκκίνηση του τομέα έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια από την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Η απόφαση θα δώσει ώθηση στην ηλεκτρική εταιρεία Shikoku, η οποία βασιζόταν στον μοναδικό σταθμό πυρηνικής ενέργειας που είχε στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, στην πόλη Ικάτα, για περίπου το 40% της ηλεκτρικής της παραγωγής, προτού η καταστροφή του αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα οδηγήσει στο κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας, που παρήγαγε περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρικού της Ιαπωνίας πριν από τη Φουκουσίμα, είναι βασικός παράγοντας στην αναζωογόνηση της οικονομίας έπειτα από αναιμική ανάπτυξη δύο δεκαετιών.

Η έγκριση αποτελεί την πρώτη από τις τρεις που χρειάζονται πριν η Αρχή δώσει την τελική έγκριση. Η συναίνεση των τοπικών Αρχών, που θεωρείται δεδομένη, είναι επίσης αναγκαία μαζί με τους ελέγχους λειτουργικότητας.

Ο αντιδραστήρας Ικάτα νούμερο 3 βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο στη νήσο Σικόκου, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1994 και έχει δυνατότητα παραγωγής 890 μεγαβατώρων. Το μέλλον των άλλων δύο αντιδραστήρων παραμένει άγνωστο, καθώς ένας έχει φτάσει το όριο λειτουργίας των 40 ετών, και αυτός μαζί με τον δεύτερο δεν έχουν άδειες επαναλειτουργίας, καθώς η Shikoku δεν έχει υποβάλει τέτοιες αιτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης