Ιαπωνία: Σε ύφεση η κακοκαιρία στο νότιο τμήμα της χώρας

Ιαπωνία: Σε ύφεση η κακοκαιρία στο νότιο τμήμα της χώρας

Η κακοκαιρία που πλήττει τη νότια Ιαπωνία μοιάζει να βρίσκεται σε ύφεση σήμερα, ωστόσο παραμένουν σε ισχύ οι εντολές κατεπείγουσας απομάκρυνσης 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων από τις εστίες τους προσωρινά, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων: στοίχισαν ήδη τη ζωή σε μια γυναίκα, ενώ ακόμη μία γυναίκα μεγάλης ηλικίας αγνοείται.

Από την περασμένη Παρασκευή στο νοτιότερο ιαπωνικό νησί, το Κιούσου, οι βροχοπτώσεις έχουν φθάσει κατά τόπους έως και τα 1.000 χιλιοστά, ήτοι όγκο που είναι υπερδιπλάσιος από τις κατακρημνίσεις που καταγράφονται κατά μέσον όρο ολόκληρο τον Ιούλιο, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Καθώς το μέτωπο της κακοκαιρίας κινείται προς την κεντρική και την ανατολική Ιαπωνία, το NHK ανέφερε ότι οι Αρχές προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να βιαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς ο κίνδυνος κατολισθήσεων δεν έχει εκλείψει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Yomiuri», μόλις 11.353 κάτοικοι πήγαν σε καταφύγια.

Η ένοικος σπιτιού που καταστράφηκε από κατολίσθηση σήμερα το πρωί, μια γυναίκα περίπου 80 ετών, αγνοείται, κατά πληροφορίες του NHK. Μια γυναίκα στη νομαρχία Καγκοσίμα (νότιο Κιούσου) έχασε τη ζωή της εξαιτίας άλλης κατολίσθησης.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε δέχθηκε οξύτατες επικρίσεις τον περασμένο Ιούλιο λόγω της πολύ καθυστερημένης αντίδρασής της, όταν ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 200 και πλέον ανθρώπους. Επρόκειτο για τη χειρότερη καταστροφή στην Ιαπωνία εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία 36 χρόνια.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, 05:52