Η Ιαπωνία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις ακόμα νομαρχίες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία Covid-19, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση χαρακτηριστική της ανησυχίας που επικρατεί στη χώρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι νομαρχίες Χοκάιντο, Οκαγιάμα και Χιροσίμα θα τεθούν από την Κυριακή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει κηρυχθεί ήδη στην Οσάκα, το Τόκιο και άλλες τέσσερις νομαρχίες, ως τις 31 Μαΐου, εξήγησε ο Νισιμούρα, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις άλλες νομαρχίες θα προστεθούν στον κατάλογο με τις περιοχές όπου ισχύουν αυξημένα μέτρα, αλλά δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση στις 19 από τις 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας, όπου ζει περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας, θα ισχύουν περιορισμοί, ανάμεσά τους το κλείσιμο των εστιατορίων στις 8 το βράδυ, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε μπαρ και εστιατόρια, όπως και το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων και των κινηματογράφων.

Οι ειδικοί στην Ιαπωνία προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι στα όριά του, ενώ το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού είναι το βραδύτερο μεταξύ των προηγμένων κρατών, καθώς μόλις το 3% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίτημα για ακύρωση των Ολυμπιακών

Στο μεταξύ αυξάνεται η αντίθεση της κοινής γνώμης στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, μετά την αναβολή τους πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Το νησί Χοκάιντο, όπου είναι προγραμματισμένο να φιλοξενηθεί ο μαραθώνιος κατέγραψε, χθες Πέμπτη, αριθμό ρεκόρ 712 νέων κρουσμάτων Covid-19, ενώ στο Τόκιο εντοπίστηκαν 1.010. Σε εθνικό επίπεδο στην Ιαπωνία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 656.000 κρούσματα κορωνοϊού και 11.161 θάνατοι.

Σε μια σπάνια κίνηση ένας διακεκριμένος επιχειρηματίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Group Corp Μασαγιόσι Σον δήλωσε ότι ανησυχεί για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εξάλλου πολίτες που αντιτίθενται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κατέθεσαν αίτηση με αίτημα την ακύρωσή τους, την οποία έχουν υπογράψει περισσότεροι από 352.000 άνθρωποι.

Την αίτηση με τίτλο «Ακυρώστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για να προστατεύσετε τις ζωές μας» δημιούργησε στις αρχές Μαΐου ο Κένζι Ουτσουνομίγια, δικηγόρος και πρώην υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη του Τόκιο.

Η ιδιαίτερη ταχύτητα με την οποία συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές στον ιστότοπο Change.org «αντικατοπτρίζει την άποψη της κοινής γνώμης», ενώ δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από πέρυσι δείχνουν ότι το 60% με 70% των Ιαπώνων είναι αντίθετο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος το καλοκαίρι, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

«Αυτή τη φορά το ερώτημα είναι σε τι δίνουμε προτεραιότητα: στη ζωή ή σε μια τελετή και ένα γεγονός που αποκαλείται Ολυμπιακοί Αγώνες» κατήγγειλε ο Ουτσουνομίγια.

Η αίτηση εστάλη μέσω ταχυδρομείου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Διεθνή Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ αργότερα θα σταλεί και σε διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα θα επιδοθεί στην ιαπωνική κυβέρνηση και την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης