Τα καθήκοντά του ως ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα αναλάβει σήμερα ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και μεγάλος νικητής στις πρόσφατες εκλογές στη «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK να ανακοινωθούν και τα νέα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Shinzo Abe βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, τα οποία έχουν μειώσει σημαντικά τη δυναμική της χώρας στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική κρίση, η πτώση των εξαγωγών και η επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα «αγκάθια» της νέας κυβέρνησης. Η ορκωμοσία του θα γίνει το απόγευμα της σημερινής ημέρας, τοπική ώρα Ιαπωνίας και θα διαδεχτεί τον Yoshihiko Noda στον πρωθυπουργικό θώκο, ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα το πρωί. Ο τελευταίος είχε αντικαταστήσει τον Naoto Kan, εν μέσω έντονων πιέσεων λόγω των χειρισμών του στην αντιμετώπιση της κρίσης στο πυρηνικό εργοστάσιο «Fukushima Daiichi».

Δείτε το video…

Έξι πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Shinzo Abe θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας τα τελευταία 64χρόνια που επιστρέφει στο συγκεκριμένο αξίωμα μετά από παραίτηση. Ο ηγέτης του LDP είχε διατελέσει πρωθυπουργός για έναν χρόνο περίπου όταν και παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007.

Από εκείνη τη στιγμή διαμορφώθηκε ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό σκηνικό όπου η θέση του επικεφαλής της εκάστοτε κυβέρνησης μετατράπηκε σε «ηλεκτρική καρέκλα».


(Οι πέντε τελευταίοι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας: Από αριστερά προς τα δεξιά: Yoshihiko Noda, Naoto Kan, Yukio Hatoyama, Taro Aso, Yasuo Fukuda)

Το LDP πέτυχε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου, κερδίζοντας 294 έδρες από τις 480 στο Κοινοβούλιο, ανακτώντας το ισχυρό πολιτικό του προφίλ, που είχε απολέσει στις εκλογές του 2009. Μετά την ορκωμοσία του, ο Shinzo Abe θα γίνει δεκτός στο αυτοκρατορικό παλάτι.

Στα τέλη του Ιανουαρίου αναμένεται να μεταβεί στις Η.Π.Α. προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Barack Obama. Στις προγραμματικές του δηλώσεις τόνισε ότι ένας από τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με την Κίνα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ιαπωνίας.

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Προσεχώς… διπλωματική προσέγγιση με την Κίνα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012, 04:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης