Ιαπωνία: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από τον τυφώνα Τζέμπι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, 05:52
Ιαπωνία: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από τον τυφώνα Τζέμπι
Ο τυφώνας Τζέμπι, ο οποίος έπληξε την Τρίτη μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, άφησε πίσω του τουλάχιστον εννέα νεκρούς, περίπου 340 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, ιδίως στο αεροδρόμιο Κανσάι (Οσάκα, δυτικά), το οποίο θα παραμείνει κλειστό σήμερα, ανακοίνωσαν οι Αρχές και μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο Τζέμπι, ή «χελιδόνι» στην κορεατική γλώσσα, με ανέμους 160 χιλιομέτρων ανά ώρα στον πυρήνα του και ριπές έως και 220 χ.α.ώ. στην περιφέρειά του, κινείται από τα νοτιοδυτικά του αρχιπελάγους προς Βορρά, εξασθενίζοντας σταδιακά. Κατατάσσεται στην κατηγορία των «πολύ ισχυρών» τυφώνων, που σπάνια πλήττουν απευθείας κατοικημένες περιοχές στην Ιαπωνία. Αυτός είναι ο πρώτος τυφώνας που περνάει πάνω από ιαπωνικά νησιά από το 1993.

Η περιοχή της Οσάκα επλήγη περισσότερο, με πολλά κτήρια να υφίστανται ζημιές, δέντρα να ξεριζώνονται, οροφές να απογειώνονται (όπως αυτή του σιδηροδρομικού σταθμού του Κιότο...), φορτηγά να ανατρέπονται πάνω σε γέφυρες και υποδομές και αυτοκίνητα να υφίστανται ζημιές.

Το αεροδρόμιο Κανσάι, πάνω σε ένα τεχνητό νησί στη θάλασσα, πλημμύρισε και έκλεισε, με 3.000 επιβάτες και πολλές εκατοντάδες εργαζομένους να παγιδεύονται, αφού η γέφυρα που το συνδέει με την ακτή υπέστη ζημιά από ένα δεξαμενόπλοιο που παρασυρόταν.

Πέρασαν τη νύχτα στον τερματικό σταθμό, όπου δεν υπήρχε ούτε ηλεκτροδότηση ούτε κλιματισμός, σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Σήμερα το πρωί, φέρι και βάρκες μετέφεραν τον κόσμο στο αεροδρόμιο της Κόμπε, δυτικότερα, αφού το Κανσάι, που εξυπηρετεί περισσότερες από 400 πτήσεις την ημέρα, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ακύρωσαν 800 πτήσεις την Τρίτη, ανακοίνωσαν την ακύρωση άλλων 160 σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το NHK. Αντιθέτως, η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών διεξάγεται σχεδόν κανονικά.

Την ίδια ώρα έως και 2,3 εκατομμύρια σπίτια και διάφορα άλλα κτήρια δεν έχουν ηλεκτροδότηση. Εκδόθηκαν εντολές επείγουσας απομάκρυνσης - που πάντως οι Αρχές δεν είναι σε θέση να επιβάλουν - 2,3 εκατομμυρίων πολιτών και 16.000 άτομα πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Υλικές ζημιές εξαιτίας σφοδρών ανέμων αναφέρθηκαν και στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία πλήττεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι από ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως το τρέχον έτος η ασιατική χώρα θρήνησε ασυνήθιστα πολλά θύματα. Πριν από δύο μήνες, βροχοπτώσεις-ρεκόρ, πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε 220 ανθρώπους. Ακολούθησαν, τον Ιούλιο, κύματα καύσωνα, εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 119 άνθρωποι και 49.000 άλλοι χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018, 05:52