Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λειτουργού της Μονάδας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργου Ρωσσίδη, «ο κανονισμός και η οδηγία, που προτείνονται στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αλλά και στη δημιουργία μιας περισσότερο προσιτής ψηφιακής αγοράς, που θα καταστήσει την Ε.Ε. ηγετικό διεθνή φορέα στον τομέα αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόνο αν οι καταναλωτές νοιώθουν εμπιστοσύνη για τον χειρισμό των προσωπικών τους δεδομένων, μπορεί η ψηφιακή αγορά ν’ ανθίσει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξήγησε πως η μεταρρυθμιστική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ενιαίο πλέγμα κανόνων και κατάργηση των μη αναγκαίων διοικητικών απαιτήσεων, κάτι που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ ετησίως από τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, εισάγεται υποχρέωση άμεσης (εντός 24 ωρών αν είναι δυνατό) ενημέρωσης των εθνικών αρχών ελέγχου για σοβαρές παραβιάσεις προστασίας δεδομένων. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται πρόνοια, σύμφωνα με την οποία οι διάφορες νομικές ή φυσικές οντότητες θα είναι υποχρεωμένες να αποτείνονται μόνο σε μία ενιαία εθνική αρχή προστασίας δεδομένων στη χώρα της ΕΕ, στην οποία διατηρούν την κύρια εγκατάστασή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης