Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται πίσω από την επίθεση σε ρωσική αεροπορική βάση στην κατεχόμενη Κριμαία, ανέφερε την Τετάρτη η Washington Post, επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο.

Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες, ενώ το όνομα του κυβερνητικού αξιωματούχου αποκρύπτεται για λόγους ανωνυμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, το Reuters ανέφερε ότι η σειρά των εκρήξεων την Τρίτη θα μπορούσε να ήταν έργο παρτιζάνων σαμποτέρ, καθώς το Κίεβο αρνήθηκε επίσημα οποιαδήποτε ευθύνη για το περιστατικό βαθιά μέσα στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη.

Εικόνα από τη Ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, πριν την επίθεση, στην οποία διακρίνονται και Ρωσικά αεροσκάφη

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να ανέφερε επίσης τη ρωσική ανικανότητα ως πιθανή αιτία της έκρηξης που σκότωσε έναν άμαχο και τραυμάτισε οκτώ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεράστια νέφη καπνού φαίνονται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Κριμαία, προορισμό διακοπών για πολλούς Ρώσους.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και τη χρησιμοποίησε τον Φεβρουάριο ως ένα από τα σημεία εκτόξευσης για την εισβολή της.

Μία ακόμη πανοραμική εικόνα της αεροπορικής βάσης στην Κριμαία

Η Μόσχα ανέφερε ότι οι εκρήξεις, τουλάχιστον 12 σύμφωνα με μάρτυρες, ήταν εκρήξεις αποθηκευμένων πυρομαχικών, όχι αποτέλεσμα οποιασδήποτε επίθεσης.

Ο Ζελένσκι δεν ανέφερε ευθέως τις εκρήξεις στην καθημερινή του ομιλία μέσω βίντεο την Τρίτη, αλλά είπε ότι ήταν σωστό που οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στην Κριμαία.

«Δεν θα το εγκαταλείψουμε ποτέ. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορεί να είναι ασφαλής όσο η Κριμαία είναι κατεχόμενη», είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησής του ότι η Κριμαία θα πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία.

Αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», λένε η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της είναι ένας απρόκλητος επιθετικός πόλεμος αυτοκρατορικού τύπου και βασίζεται σε εξελιγμένα συστήματα πυραύλων και πυροβολικού που παρέχονται από τη Δύση για να υποβαθμίσει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και υλικοτεχνική υποστήριξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης