Πυρήνες τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, υφίστανται ειδική εκπαίδευση από τον Τσετσένο Akhmed Chetayev και προετοιμάζουν τρομοκρατικά πλήγματα στη Ρωσία και την Ευρώπη, αποκάλυψε ο Andrey Przhezdomsky εκπρόσωπος της ρωσικής Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Στην ομάδα του Chetayev περιλαμβάνονται δεκάδες πολίτες από τις νότιες ρωσικές επαρχίες, που έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΟι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εκπαίδευση των τζιχαντιστών παίρνουν μέρος πρώην αξιωματικοί του ιρακινού στρατού (από εκείνους που είχαν αποστρατευθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους εκπαιδευόμενους τζιχαντιστές, περιλαμβάνονται εθελοντές από τον Βόρειο Καύκασο, που έχουν πάει την ονομασία «τάγμα του Μονόχειρα».

Στην ομάδα του Chetayev περιλαμβάνονται δεκάδες πολίτες από τις νότιες ρωσικές επαρχίες, που έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου (‘Daesh’).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής οργάνωσης, Ρώσοι μεθοριακοί φρουροί και άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων παρακολουθούν τις κινήσεις όσους αναχωρούν για τη Συρία, καθώς και όσους καταφθάνουν απ’ εκεί, μέσω Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ’ αυτούς υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 100 όσοι έχουν συλληφθεί επειδή είχαν πρόθεση να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών και άλλοι 800 καθώς επέστρεφαν. «Ανάμεσά τους και 22 που είχαν εκπαιδευτεί για τρομοκρατική δράση».

Οι συλληφθέντες, τους οποίους παρακολουθούσαν πράκτορες της ρωσικής αντικατασκοπίας, είχαν εισέλθει νόμιμα στη Ρωσία, είχαν ενοικιάσει κατάλυμα και αγόρασαν εκρηκτικό υλικό χωρίς να γνωρίζουν ότι οι κινήσεις τους ήταν γνωστές στις αρχές.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε πως είναι γνωστοί κι εκείνοι που έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να εκπαιδευθούν, αλλά τα ονόματά τους παραμένουν στα χέρια των ρωσικών αρχών για «εθνικούς λόγους ασφάλειας».

«Ο δρόμος που ακολουθούν οι εθελοντές αυτοί, είναι γνωστός, μέσω Κωνσταντινούπολης, όπου υπογράφουν ειδικό έντυπο με τα στοιχεία τους. Από εκείνη τη στιγμή οι κινήσεις τους παρακολουθούνται».

«Daesh»: Tι σημαίνει

Παρόλο που ακόμη και οι επίσημοι πλέον δεν χρησιμοποιούν τον όρο «Ισλαμικό Κράτος» και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον έχει καλέσει να τους ονομάζουν ‘Daesh’, ακόμη και το BBC εξακολουθεί να τους αναφέρει ως ISIS.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος Daesh δεν είναι αρεστός στους τζιχαντιστές, επειδή παρόλο που είναι το ακρωνύμιο της αραβικής φράσης «al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham» (Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και του Λεβάντε), προτιμούν το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙS). Ένας από τους λόγους είναι επειδή η προφορά του μοιάζει με το «Daes» δηλαδή κάποιον απείθαρχο.

Μετά τον Κάμερον και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Tony Abbott ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιεί τον όρο «Daesh» που δεν αρέσει στους τζιχαντιστές, καθώς και ο πρόεδρος της Γαλλία Ολάντ.

Τον όρο αυτό χρησιμοποιεί ήδη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι.

Όπως μετέδωσε το NBC, οι τζιχαντιστές έχουν απειλήσει ότι «θα κόψουν τη γλώσσα σε όποιον τολμήσει να χρησιμοποιεί αυτό τον όρο».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης