Ειδικός ανακριτής του ΟΗΕ στο Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011, 03:38
Ειδικός ανακριτής του ΟΗΕ στο Ιράν
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά την πρωτοβουλία της Σουηδίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα εξετάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Η συγκεκριμένη ιδέα έχει τη στήριξη μιας μεγάλης ομάδας κρατών, στο συμβούλιο που αποτελείται από 47 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων της αυτοαποκαλούμενης ομάδας των «αδεσμεύτων», που συνήθως σχηματίζει μέτωπο για να υπερασπιστεί από την ασκούμενη κριτική, τα μέλη της.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Φρανκ Μπελφράγκε, εξέφρασε, στο ηλικίας μόλις 5 ετών, Σώμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανησυχία της χώρας του για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Όπως ανέφερε, ο αριθμός των εκτελέσεων αυτό το χρόνο στο Ιράν έχει αγγίξει επίπεδα συναγερμού. Και προσέθεσε ότι για τις εκτελέσεις χρησιμοποιούνται ακόμα, οι πιο απάνθρωπες και βάρβαρες μέθοδοι, όπως ο θάνατος διά λιθοβολισμού.

Η ίδια η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει στο συμβούλιο τη Δευτέρα, ότι το Ιράν «προάγει τη βία στο εξωτερικό και την τυραννία στο εσωτερικό του», ενώ προσέθεσε ότι και οι Ιρανοί προασπιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ζητούν να οριστεί ειδικός ανακριτής του ΟΗΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011, 03:40