Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της γνώμης και έκφρασης Ντέιβιντ Κέι και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επέκριναν σήμερα τέσσερα αραβικά κράτη ότι θέλουν να κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στο πλαίσιο της διένεξής τους με το Κατάρ.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έστειλαν στην Ντόχα έναν κατάλογο με 13 απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων του περιορισμού των σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν και της διακοπής της λειτουργίας του Al Jazeera, ως προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στο μικρό εμιράτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κέι τόνισε πως η απαίτηση αυτή αποτελεί πλήγμα ενάντια στην πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην Μέση Ανατολή.

«Αυτή η απαίτηση αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή ενάντια στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς κράτη με πρόσχημα μια διπλωματική κρίση, λαμβάνουν μέτρα για να επιβάλουν τη διακοπή λειτουργίας του Al Jazeera», υπογράμμισε ο Κέι σε ανακοίνωσή του.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ωθήσει αυτές τις κυβερνήσεις να μην επιμείνουν σε αυτή την απαίτηση, να απόσχουν από βήματα με σκοπό τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης στην δική τους επικράτεια και στην ευρύτερη περιοχή και να ενθαρρύνουν την στήριξη σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τέσσερις αραβικές χώρες κατηγορούν το Al Jazeera ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις και υποκινεί ταραχές στην Μέση Ανατολή. Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ απορρίπτει τις κατηγορίες.

Σε δική τους ανακοίνωση, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απαίτηση αυτή των αραβικών κρατών προς το Κατάρ, χαρακτηρίζοντας την «μια απαράδεκτη ενέργεια εκβιασμού».

«Αυτού του είδους η πίεση και ο εκβιασμός προδίδουν την ξεκάθαρη επιθυμία συγκεκριμένων κρατών του Κόλπου να λογοκρίνουν το δίκτυο και αυτό συνιστά μια σοβαρή απειλή ενάντια στην ελευθερία του Τύπου, την πολυφωνία και το δικαίωμα της πρόσβασης στην ενημέρωση στην περιοχή», τόνισε η Αλεξάνδρα Ελ Χάζεν, επικεφαλής του γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Μέση Ανατολή.

Το Al Jazeera ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί δημοσιογραφία με τρόπο επαγγελματικό, χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης