Όπως πολλοί συλλέκτες αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, έτσι και ο Riyad al-Amleh, ένας Παλαιστίνιος από τη Δυτική Όχθη, έχει πάθος με τα κλασικά αυτοκίνητα κι ας είναι ίσως ένα από τα ακριβότερα χόμπι στον κόσμο.

Βέβαια, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τους λάτρεις των παλαιών οχημάτων στην Παλαιστίνη αφού δεν υπάρχει εργοστάσιο για κλασικά αυτοκίνητα ούτε εισαγωγές γίνονται λόγω του υψηλού κόστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον Άμλε να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο και να έχει έστω και για μία ημέρα το δικό του κλασικό αυτοκίνητο.

«Το να μείνω στο σπίτι (λόγω της πανδημίας) θλιβερό. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω κάτι χρήσιμο με τον χρόνο μου και να κατασκευάσω το κλασικό αυτοκίνητο των ονείρων μου παρόμοιο με τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονταν τη δεκαετία του ’20 και του ’30», δήλωσε ο Amleh στο Al-Monitor.

«Μερικές φορές, βαριέμαι με τα μοντέρνα αυτοκίνητα, ειδικά επειδή στην Παλαιστίνη δεν υπάρχουν κλασικά αυτοκίνητα προς πώληση και είναι δύσκολο να εισαχθούν δεδομένου του υψηλού κόστους, γι ‘αυτό αποφάσισα να κατασκευάσω ένα αυτοκίνητο που σχεδίασα ο ίδιος».
Ο Amleh πέρασε τέσσερις μήνες στο μικρό του εργαστήριο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. «Από σχεδόν τίποτα κατάφερα να κατασκευάσω όχημα παρόμοιο με τα κλασικά αυτοκίνητα των αρχών του 1900. Χρησιμοποίησα τα υλικά που ήταν διαθέσιμα, όπως παλιά βαρέλια, σιδερένιες πλάκες, βίδες και τον κινητήρα ενός παλιού αυτοκινήτου», είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Amleh ελπίζει να αποκτήσει άδεια από το Υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ για το νέο του όχημα, το οποίο αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από παλιά ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ωστόσο, είναι χαρούμενος που το χρησιμοποιεί έστω μόνο σε γάμους ή για μία φωτογράφιση.

«Το αυτοκίνητο είναι ένα τετράτροχο τζιπ τετρακίνησης που θυμίζει τα παλιά στρατιωτικά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήθελα επίσης να αποκτήσω κάτι παρόμοιο. Κατασκεύασα το όχημα, αλλά δεν πρόσθεσα τον κινητήρα», σημείωσε.

Ο Amleh διαθέτει άλλο ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, αλλά προτιμά όπως και οι δύο του γιοι, να οδηγεί το κλασικό αυτοκίνητο “Nouh”.  Απαγορεύεται όμως να το οδηγήσει εκτός πόλεως αφού δεν διαθέτει άδεια.

«Ελπίζω οι αρχές θα δείξουν ενδιαφέρον για το μοντέλο του αυτοκινήτου μου, ώστε να μπορώ να το οδηγήσω οπουδήποτε», κατέληξε ο ίδιος.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης